Jaapani noored eelistavad tsölibaati

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaapani noored eelistavad tsölibaati
Jaapani noored eelistavad tsölibaati Foto: SCANPIX

Jaapanis on sajandeid olnud peremudel, milles mees on leivateenija ning naine hoolitseb kodu ja laste eest.

Jaapanis on nüüd aga tekkinud kriis, kuna rahvastik vananeb ning sünde on aina vähem, kirjutab The Guardian.

Märgata on uut trendi, kus noorem põlvkond on valinud vabatahtliku tsölibaadi. Noori ei huvita suhete loomine ega isegi seks.

Jaapani meedia on selle fenomeni ristinud shinai shokogun´iks ehk tsölibaadisündroomiks.

Rahvastikuteadlaste sõnul on selline tendents muret tekitav. Nende sõnul võib Jaapani elanike arv kahaneda 2060. aastaks kolmandiku võrra. Jaapanis elab praegu 126 miljonit inimest.

Jaapanis on vallalisi rohkem kui varem. 2011. aasta andmetel ei olnud 18 – 34-aastastest meestest rohkem kui pooled suhtes ega abielus. Sama vanadest naistest ei olnud pooled.

Üks varasem uuring paljastas, et alla 30-aastasest meestest ei olnud kolmandik kunagi käinud kohtingul ning neil ei olnud tüdruksõpra. Ligi pooles 16 – 24-aastasest naistest ei olnud huvitatud seksist ega suhtest. 

Asjatundjate sõnul on see ilming vanaaegse peremudeli ja tänapäeva arusaamade kokkupõrke tagajärg.

Jaapanlannad ei soovi enam järgida sajanditevanuseid traditsioone, et naine on alati mehele alluv. See aga on tekitanud meeste seas segadust.

Uuring paljastas, et sellise tendentsi tõttu on mehed ja naised hakanud teineteisest võõranduma.

Seksi- ja paarisuhte terapeut Ai Aoyama tõi näite ühe 30-aastase meeskliendi kohta, keda ei huvita ega eruta enam elusad naised. Ta tunneb kiindumust ja erutub vaid arvutimängude naissoost robotite peale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles