Briti ametnikud pilasid paavsti

Oliver Tiks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Katoliku kiriku pea paavst Benedictus XVI publiku ees.
Katoliku kiriku pea paavst Benedictus XVI publiku ees. Foto: Reuters / Scanpix

Briti väliministeerium oli sunnitud esitama avaliku vabanduse meediasse lekkinud rumala dokumendi pärast, milles soovitati paavstil turule tulla omanimeliste kondoomidega ja teha muidki katoliiklastele vastumeelseid algatusi, mida võib tõlgendada tõsise solvamisena.


Kirikut ärritanud memo, mis jõudis täna

The Sunday Telegraphi

veergudele, oli välisministeeriumi kinnitusel madalama taseme ametnike mõttevili koosolekult, kus arutati paavst Benedictus XVI septembris toimuvat visiiti, edastas

BBC News

.

Nimekirjas, mis pealkirjastati lausega «Ideaalsesse külaskäiku kuuluks...», leiduvad lisaks kondoomiideele sellised kahtlased ettepanekud, nagu abordikliiniku avamine ja homoabielude õnnistamine.

Londoni kinnitusel pole see ei välisministeeriumi ega ka valitsuse ametlik seisukoht. Memo koostanud ametnik on juba suunatud teiste ülesannete täitmisele.

Nottinghami piiskop pidas dokumenti jälestusväärseks ning sama tegi ka välisminister David Miliband ise. Briti suursaadik Vatikanis on juba kohtunud paavstiriigi kõrgete ametnikega, et väljendada valitsuse kahetsust.

Sellegipoolest võib ametnike rumalus tekitada tõsist kahju, sest isegi kui see oli nali, tekitab meediasse lekkinud memo küsimusi Briti ametnike seas valitsevast suhtumisest katoliiklastesse ja nende kirikupeasse.

5. märtsi arupidamisel koostatud «taustadokumendis» pakutakse välja ka tõsisemaid ideid, ent nende kõrvalt leiab ilmselgelt pilasoovitused, nagu näiteks see, et paavst võiks vabandada katoliikliku Hispaania armaada pärast ning laulda koos kuningannaga heategevuseks.

Samas on loetletud «positiivseid» avaliku elu tegelasi, kellega kirikupea võiks kohtuda, nende seas ekspeaminister Tony Blair ja talendivõistlusel kuulsaks saanud Susan Boyle, aga ka «negatiivseks» peetavaid, nagu jalgpallitäht Wayne Rooney ja tuntud ateist Richard Dawkins.

Briti välisministeeriumi ametnik, kes kõrgema kinnituseta memo ringkirjana laiali saatis, lisas märkusena, et seda tuleb kaitsta ega tohi jagada väljaspool, kuna dokument on «osa ajurünnakust, milles võeti arvesse isegi kõige laest tõmmatumad ideed».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles