Šoppajad moodustavad hanede lennukujundeid?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Šoppajatel on hanedelt üht-teist õppida?
Šoppajatel on hanedelt üht-teist õppida? Foto: SCANPIX

Kuidas liikuda ostutänaval rahvamassis kiiresti ja efektiivselt?

Hiljuti tehtud uuring näitas, et ostukeskustes ja -tänavatel on inimmassi liikumine üsna kaootiline, kuid näiteks hanede lennukujundid võib inimesi aidata, kirjutab timesonline.co.uk.

Kui näiteks haned ja pardid suudavad kiirema ja efektiivsema edasiliikumise nimel kujundeid moodustada, siis inimesed kipuvad liikuma selliselt, et see nende teekonda pidevalt hakib.

Prantsusmaa Toulouse`i ülikooli ja Šveitsi Zürichi tehnikaülikooli teadlased analüüsisid jalakäijate liikumist.

Esmalt filmiti jalakäijaid Prantsusmaal nädala keskel ühel ostutänaval. Teisel juhul aga samas nädalavahetusel. Nädala sees olid inimesed 55 protsendil juhtudest koos oma sõprade, pereliikmete või kolleegidega, moodustades 2  - 4 inimesest koosnevaid gruppe. Nädalavahetustel tõusis sõprade ja perega koos olijate protsent 70ni. Vabal tänavalõigul liikusid nad sirgjoones keskmiselt 1,2 meetrit sekundis.

Kui aga oli rahvarikkam ja neid takistati, siis kaheses grupis olnud inimesed jätkasid kõrvuti teekonda, kuid kolmeste gruppide kuju muutus. Kolmeses grupis keskel olev inimene jäi natuke tahapoole, moodustades V-kuju. Neljases grupis aga moodustus U, kui kaks keskmist inimest tahapoole jäid. Kui grupis oli viis või rohkem inimest, siis need lagunesid väiksemateks gruppideks.

Uuringut juhtinud Guy Theraulazi sõnul mõjutab kujundite tekkimist suhtluse intensiivsus ja silmside.

Tulemused näitasid, et neljast inimesest koosneva grupi kiirus kahanes rahvamassis 0,9 meetrini sekundis. See grupp saaks ostutänaval järgmisse poodi liikuda efektiivselt, kui ta pooleks läheks või siis järgiks hanede V-kujulist lennuformatsiooni, kus juhthani on ees.

«Kui hanedel on eesmärgiks kiirus, siis inimestel suhtlemine,» selgitas Theraulaz.

Ta lisas, et Aasias liiguvad inimesed instinktiivselt vastutulevate inimestes puhul vasakule, Euroopas aga paremale.

See reegel kehtivat isegi Suurbritannias, kus liiklus toimub küll vasaku käe reeglite järgi, kuid jalakäijad liiguvad ikka parema käe reeglite järgi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles