Muusikaprojektid said üle nelja miljoni krooni toetust

Sandra Maasalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Postimees/Scanpix

Kultuuriministeeriumi nüüdseks lõppenud muusikavaldkonna toetusprogrammide kaudu said muusikaprojektid toetust kokku 4,2 miljoni krooni ulatuses.

Kultuuriminister Laine Jänese sõnul on ministeerium suutnud tänases eelarveseisus projektipõhised toetusvõimalused säilitada. «Mul on hea meel, et meil oli tänavu võimalik toetada nii muusikasündmuste korraldamist, kui värske heliloomingu tellimist, nii kontserte välismaal kui ka eraõiguslike kollektiivide tegevust. Ainuüksi muusikavaldkonna programmidest rahastust saanud ettevõtmisi oli kokku ligi 150, neile lisanduvad veel toetused rahvusvahelistes koostööprojektides osalemiseks,» ütles minister.

Lisaks riiklike muusikakollektiivide ja kontsertasutuste ning muusikavaldkonna erialaliitude tegevuse toetamisele eraldab kultuuriministeerium igal aastal kindlapiiriliste toetusprogrammide kaudu rahastust üksikprojektidele.

Nii toetab ministeerium tänavu 50 uue heliteose kirjutamist 27 erineva helilooja poolt. Toetust saanud projektide seas on näiteks kontsert kandlele ja kammerorkestrile, üks uus sümfoonia, aga ka filmi- ja tantsulavastuste muusika kirjutamine.

Kultuuriministeeriumi toel saavad ka tänavu teoks eesti kollektiivide kontserdid välismaal. 31 toetust saanud projekti seas on näiteks Põhjamaade Sümfooniaorkestri kontserdid Viinis ja Mariboris, kus tuleb ettekandele Arvo Pärdi 4. sümfoonia, aga ka Tallinn Music Week'i edukate kollektiivide osalemine välisfestivalidel. Eesti muusikud saavad riigi toetusel esineda USA-st Hiinani, mainekate saalide nimistus on nii Viini Musikverein, kui Amsterdami Concertgebouw.

Toetust said ka 28 muusikafestivali- ja konkurssi, mis leiavad aset Eesti eri paigus Mustjalast Värskani, puudutades erinevaid muusikažanre vanamuusikast jazzini. Toetusesaajate hulgas olid nii rahvusvaheline noorte jazzimprovisatsiooni festival kui ka tunnustatud muusikute meistriklassid, nii rahvusvaheline klavessiinifestival kui ka Jazzkaar 2010.

Eraõiguslikele taotlejatele mõeldud programmidest eraldas ministeerium tegevustoetust 13 kontserdikorraldajale üle Eesti ja mitmetele muusikakollektiividele. Teiste seas said tegevustoetust ansambel Corelli Consort ja NYYD Ensemble, aga ka Põhjamaade Sümfooniaorkester ja Estonian Dream Big Band.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles