Raha on parem valuvaigisti kui aspiriin?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uuring: raha on parem valuvaigisti kui aspiriin
Uuring: raha on parem valuvaigisti kui aspiriin Foto: SCANPIX

USA Minnesota ülikooli sotsiaalteadlaste sõnul võib raha olla parem valuvaigisti kui näiteks ravimid aspiriin ja ibuprofeiin.

Teadlaste tehtud katse näitas, et raha käeshoidmine ja lugemine tõstis enesehinnangut ja eneseusku ning kõrgenenud enesehinnangu tõttu valu vähenes või kadus hoopis, kirjutabväljaanne Psychological Science.

Mitmed varasemad uuringud on näidanud, et endasse uskuvad inimesed taluvad valu paremini.  

Teadlaste sõnul tarbivad arenenud riikide elanikud aastast väga suurtes kogustes valuvaigisteid. Selle tõttu taheti uurida, miks mõned inimesed valuvaigisteid ei vaja ning taluvad valu teistest paremini.

Nüüd tehtud uuringus jagati vabatahtlikud katsealused kahte gruppi. Esimene grupp sai paki raha, kus oli 80 sajadollarist rajatähte. Teise grupi igale liikmele anti 80 rahatähesuuruse paberilehtedega pakk.

Katsealustele selgitati, et uuritakse, kuidas nad neile antut käes hoiavad.

Siis paluti katsealustel kasta käsi korraks peaaegu keevasse vette. Teadlased uurisid kui suurt valu see tekitas ning kui kaua valu kestis.

Tulemused näitasid, et neil, kes olid varem raha käes hoidnud ja seda lugenud, oli valutunne väiksem ja kestis lühemat aega.

«Meie uuring toetas varasemaid uuringuid, kuidas aju on võimeline ilma valuvaigistita valu leevendama. Raha leevendab valu, kuid samaväärne valuleevendaja on kallite inimeste fotode vaatamine,» selgitasid uurijad.

Teadlaste arvates tasuks haiglas ravi saajatel ravikuuri ja paranemise ajal pereliikmete fotosid vaadata, kuna see aitab valu leevendada.

Mitmete haiglate uuringud on kinnitanud ka seda, et patsiendid, kellele on  jala- või puusaoperatsioon tehtud, saavad kodusel paranemisel abi näiteks lemmiklooma paitamisest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles