Hüäänide naeruhäälitsus viitab vanusele ja sotsiaalsele positsioonile

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hüään
Hüään Foto: Wikipedia.org

Hüäänide naeruhäälitsus võib tunduda kummaline, kuid tegelikult peitub selles terve informatsioon.

Teadlaste uuring näitas, et naeruhäälitsuse järgi saab teha kindlaks hüääni vanuse, ta sotsiaalse positsiooni ja soo, kirjutab Times Online.

Hüäänid kasutavad oma maniakaalset häälitsust eriti saaki jahtides ja jagades.

USA ja Prantsuse teadlased salvestasid 26 erinevat hüääninaeru ja avastasid, et naeru puhul on tegemist sõnumite edastamisega.

Lisaks avastati, et naeru erinev kõrgus ja hääle tämber andis teada, milline on looma staatus karjas.

Ka on hüäänidel spetsiaalne naer abi palumiseks ja koostööle kutsumiseks.

«Hüäänide naer mängib sotsiaalses suhtlemises tähtsat rolli. Naeruhäälitsuste abil organiseeritakse jahipidamist ning saagi jagamist vatsavalt sotsiaalsele staatusele,» selgitas USA California ülikooli teadlane Frederic Theunissen.

Naeruheli kõrgus näitab hüääni vanust. Kuid naeru sagedus ning heli muutumine aga annab infot looma staatuse kohta.

Teadlaste sõnul peidavad erinevad naeruhäälitsused endas suurt hulka nii-öelda kodeeritud sõnumeid.

Uurijad jätkasid, et hüäänid on intelligentsed loomad, kelle karjasisene hierarhia on küllaltki keeruline.

«Nende naerurepertuaar mängib tähtsat rolli. See aitab isendeid kindlaks teha ning kaaslasi ohu korral, näiteks lõvide saabudes, appi kutsuda. Lõvid tahavad tihtipeale hüäänide tapetud saagi endale haarata. Hüään üksinda lõvi vastu ei saa, kuid hüäänide kari küll,» selgitas Theunissen.

Ta lisas, et koostöö ja võistlusmoment on hüäänide elus igapäevane.

«Kui üks hüään kuuleb teist naermas, siis saab ta kohe infomatsiooni, kellega tal tegemist on. Hüäänil on valida, kas ta vastab häälele või siis ignoreerib seda ja liigub edasi,» lausus uurija.

Hüäänlased (Hyaenidae) on Aafrika ja Aasia ööeluviisiga raipesööjad kiskjalised. Neil on eesjalad tagumistest jalgadest pikemad, purihambad ja mälumislihased aga väga võimsad.

Tihtipeale aetakse hüääne segamini hüäänkoertega (Lyacon pictus), kes on Aafrika savannides  elav laigulise karvamustriga  koerlane.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles