Mürgistusinfo telefonile tulevad kõned puudutavad enim väikelapsi

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mürgistusinfo kuuleb enim laste käeulatusse jäetud kodukeemiast põhjustatud õnnetustest.
Mürgistusinfo kuuleb enim laste käeulatusse jäetud kodukeemiast põhjustatud õnnetustest. Foto: Mihkel Maripuu

Aastajagu käigus olnud mürgistusinfo telefonile 16662 tulevatest kõnedest puudutab enamik alla kolmeaastaste lastega juhtunud õnnetusi.

Sageli on mürgistuse põhjuseks laste käeulatusse jäetud kodukeemia, aga ka taimed, mida lapsed suhu pistavad ja söövad, teatas Terviseamet.

Väikelastest järgmine mürgistuste riskirühm on 19-35-aastased. Selles vanusegrupis on õnnetused tingitud peamiselt sellest, et ei osata hinnata kasutatavate kemikaalide ohtu tervisele ja kasutatakse valesid töövõtteid. Näiteks tuleb mürgistusinfosse kõnesid sellistelt inimestelt, kes on mürgistuse saanud lahustite, puhastusvahendite, putukatõrje või siis ka taimekaitsevahendite kasutamisel.

Ravimite vale kasutamine on samuti üheks täiskasvanute hulgas levinud mürgistuse põhjustajaks. Peamiselt juhtuvad taolised mürgistused tabletikarpide segiajamisel, kuid juhtub ka seda, et patsient eirab arsti ettekirjutusi ja neelab ravimeid topelt või rohkemgi, lootes sel moel kiiremini terveks saada.

Vanemaealiste ravimmürgistusi põhjustab tihti unustamine – inimesel ei seisa meeles, et ta on oma rohu juba ära võtnud ja manustab väikeste vahedega juba teise või kolmandagi annuse.   

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles