Keskkonnasõbralik WC-pott eraldab uriini ja väljaheite

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskkonnasõbralik WC-pott eraldab uriini ja väljaheite
Keskkonnasõbralik WC-pott eraldab uriini ja väljaheite Foto: PhanterMedia/Scanpix

NoMix nime kandvad keskkonnasõbralikud WC-potid eraldavad uriini väljaheitest, mis tavapärasel viisil saadetakse veetõmbega kanalisatsioonitorusse.

Sellised tualetipotid leiutati kümmekond aastat tagasi Rootsis, kuid alles nüüd on hakanud need mujale Euroopasse jõudma, kirjutab Live Science.

NoMix tualetipotil on kaks osa – veega osa väljaheite ja sõelaga osa uriini jaoks.

«Tänapäeval püüeldakse ökoloogilise elustiili suunas ning saastamist püütakse vähendada. Kuid tavapärased tualetid seda siiski ei võimalda. Me leiutame uuesti sama, mille leiutasid vanad roomlased - uriini kogumise,» lausus Šveitsi veeteaduse ja –tehnoloogia instituudi uurija Judit Lienert.

Teadlased katsetasid keskkonnasõbralikku WC-potti 38 projektis ja seitsmes Euroopa riigis.

2700 inimesest igale neljandale NoMix tehnoloogia meeldis. Samuti jäid nad rahule WC-poti disaini, hügieeniliste aspektide ja mugavusega.

«Uriini ja väljaheite eraldamisest on mitmeti kasu. Arenenud maades lähevad need mõlemad kanalisatsiooni, sealt edasi aga kallist hinda maksvasse ümbertöötlemisse. Meie oma pakub odavat varianti, kuna uriin kogutakse ning seda kasutatakse uuesti. Uriinis leidub näiteks fosforit ja lämmastikku, mille tõttu seda saab väetisena kasutada,» selgitas uurija.

Lienerti arvates on parem kui uriin jõuab aedadesse ja farmidesse, mitte jõe- ja merevette.

«Vees võivad uriini tõttu kahjulikud vetikad vohama hakata. Need vetikad hävitavad veekogudes hapnikku, selle tagajärjel hukuvad kalad ja teised veeloomad,» lausus teadlane.

Kuid NoMix WC-del on ka negatiivseid külgi.

Suure osa inimeste arvates ei ole nende WC-pottide veetõmbamise süsteem just kõige efektiivsem ning nende puhastamine võib raskem olla.

«Tegelikult võib sellise poti kasutamisehirmu taga olla psühholoogiline barjäär. NoMixi kasutamine nõuab tavapärastest harjumustest loobumist. Tuleb teha veel seda, et uriininõu tuleb tühjendamiseks potist käsitsi välja võtta,» nentis Lienert.

Ka soovitas Lienert meestel uriini paremaks kogumiseks mitte püsti urineerida, vaid teha seda istudes.

«Kui need barjäärid ületatud saab, siis peaks inimkond selle toote abil liikuma veelgi suurema keskkonnasõbralikkuse poole,» arvas teadlane.

Fotot vaata siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles