Suur hadronite põrgati seiskub vigade parandamiseks

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suur hadronite põrguti
Suur hadronite põrguti Foto: NYT/SCANPIX

Maailma suurim teadusaparaat, Šveitsis Genfi lähedal maa-all asuv suur hardonite põrgati (Large Hadron Collider – LHC) seiskub, et ehitamisel tehtud vigu parandada.

Euroopa tuumauuringute keskuse (CERN) juht Steve Myers sõnas, et masin seisatakse 2011. aasta lõpul, kirjutab news.com.au.

Suurt Pauku imiteeriv masin suudab prootoneid ja ioone liigutada energiaga 14 teraelektronvolti (TeV). Teraelektronvolt = 1012 eV.

Meyersi sõnul takistavad ehitamisel tehtud vead põrgatil maksimaalset võimsust saavutamast.

«Levinud on ütlus, et LHC on iseenda prototüüp. Seda ta on, sest selliseid masinaid on ainult üks. Sellega on jõutud tänapäeva tehnoloogia uude järku,» lausus teadlane.

LHC käivitati esimest korda 2008. aasta septembris, kuid üsna kohe tulid tagasilöögid.

Paar päeva pärast katsetamist tekkisid 4,1 miljardit dollarit maksma läinud põrgati elektrisüsteemis probleemid kui kahe magneti vaheline katkine elektriline ühen­dus tekitas kuumenemise. Magnetitest voolas välja üle ühe tonni vedelat heeliumi, mille tõttu nende temperatuur tõusis märgatavalt.

2009. aasta novembris tekkisid uued probleemid, kui ühe linnu poolt pillatud saiatükk langes maapinnal asuvasse osasse.

Teadlased loodavad prootoneid kokku põrgatades ja seda analüüsides jõuda jälile mitmetele universumi mõistatustele alates Suurest paugust kuni tumeda aineni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles