Tartu Uus Teater toob vaatajate ette Irdi

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ivar Põllu, Nero Urke ja Maarja Jakobson.
Ivar Põllu, Nero Urke ja Maarja Jakobson. Foto: Margus Ansu

Vanemuise vanad lavakardinad taustaks, ajavad Tartu Uue Teatri valmivas lavastuses «Ird, K.» teatriasja Hermaküla ja Tooming, Ird ja Kaidu jt. Esmaspäeval algasid Genialistide klubis lavaproovid, mis küpsevad sealsamas esietenduseks 18. märtsil.


Lavastaja Ivar Põllu (pildil vasakul) on üksiti näidendi autor. Ta ütles, et on teksti kokku pannud Kaarel Irdi arhiivist, mida talletab kirjandusmuuseum, ning Jaak Villeri koostatud raamatust «Kandiline Kaarel Ird».



Irdi osas on Nero Urke (pildil keskel). Maarja Jakobsonil (paremal) ja teistelgi näitlejatel on täita mitu osa. Katrin Pärn on näiteks Kaidu, Evald Aavik mängib ka Matteust, Robert Annus kehastab muu hulgas Hermaküla ja Juss Haasma Toomingat.



Kaarel Ird on Eesti teatriajaloo kõige vastuolulisem mees, märgib autor-lavastaja Ivar Põllu ning lisab: «Pätt ja kommunist, lavastaja ja teatriehitaja, kelleta poleks Tartu linn ja Vanemuise teater sellised, nagu me neid tunneme.»



Tartu Uue Teatri «Ird, K.» on tragöödia mehest, kes ei kõhkle kunagi ja kelle suurim mure on see, et ta ei jõua kõike ise ära teha. Põllu sõnul on lavastus täiesti mittenostalgiline sissevaade kommunistlikku lähiminevikku.



Huumorimeeleta ekskommunistidel ta seda vaadata ei soovita.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles