India hõim palub oma Avatari päästmiseks James Cameroni abi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
James Cameron
James Cameron Foto: AFP/SCANPIX

Režissöör James Cameroni 3D-film «Avatar» on teinud kassarekordeid ning köidab oma visuaalsete efektidega.

Seal nähtav ei olegi nii ulmeline, kui arvata võib, kirjutab Huffington Post.

Ida-Indias elav Dongria Kondhi hõim seisab silmitsi peaaegu samade probleemidega, mis filmikangelased.

Hõim saatis režissöör Cameronile kirja, et ta aitaks päästa nende Avatari. Nimelt tahab Briti kaevandusfirma Vedanta Resources nende pühapaiga hävitada, hakates seal kaevandama boksiiti.

Inimõiguste organisatsioon Amnesty International avaldas video, milles kaevandusfirmat süüdistatakse hõimule kuulvate maade hävitamises ja nende kultuuri hukutamises.

Väidetavalt on kaevandusfirma tegevuse tagajärjel saastunud ka selle hõimu ellujäämise jaoks tähtis Vamsadhara jõgi. Kohalikel elanikel on tekkinud nahahaigus, millesse on paar inimest juba surnud.

Ametivõimud aga andsid 25 aasta pikkuse õiguse kaevandada Dongria Gondhi hõimu püha mäe juures. Hõimu kinnitusel elab sellel mäel nende jumal.

«See lugu on filmi «Avatar» näinutele tuttav. Seal püüavad na´vid kaitsta neile püha puud. India hõimul ei ole valikut – kas kaevandusfirma tuleb neile vastu või nad on sunnitud iidsest elupaigast lahkuma,» selgitas inimõigusteorganisatsiooni esindaja.

Oletatavalt on selle hõimu liikmeid alles vaid 8000 inimest.

«Tema filmi «Avatar» sisu ei ole ulme, see on reaalselt olemas. Loodame, et Cameron ulatab abikäe,» jätkas esindaja.

Videot vaata siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles