Kes on viis maailma kõige tagaotsitumat terroristi?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ayman al-Zawahiri
Ayman al-Zawahiri Foto: SCANPIX

USA on maailma viie kõige tagaotsituma terroristi eest välja pannud miljoneid dollareid.

USA valitsuse andmetel on alates 1984. aastast makstud rohkem kui 125 miljonit dollarit (üle 90 miljoni euro) 80 isikule, kes on viinud terroristide jälile ja tabamiseni, edastab ABC News.

Ei ole teada, kes sai tasu vihje eest, mis viis terroriorganisatsiooni Al-Qaeda endise juhi Osama bin Ladeni tabamise ja tapmiseni. Kuid Iraagi endise diktaatori Saddam Husseni poegade Udaini ja Qussaini eest välja pandud summa sai isik, kes aitas neid kinni võtta.

Nüüdisajal on viis kõige tagaotsitavamat terroristi:

 Ayman al-Zawahiri – ta on egiptlasest kirurg ja Osama bin Ladeni endine arst. Teda peetakse Al-Qaeda nüüdseks juhiks. Al-Zawahiri võis olla 1998. aastal Aafrikas Dar es-Salamis ja Nairobis USA saatkondadele tehtud rünnakute kui ka 11. septembri 2001. aasta terrorirünnakute taga.

 Tema tabamise eest on välja pandud 25 miljonit dollarit (18,5 miljonit eurot).

 

Abu Du´a – terroriorganisatsiooni Al-Qaeda üks juhte, kes juhib operatsioone Iraagis. USA luure andmetel võib ta end varjata Süürias. Bin Ladeni surma järgselt vandus ta USAle kättemaksu. Paar päeva pärast bin Ladeni surma leidiski Iraagis aset rünnak, milles hukkus 24 politseinikku ja kümneid sai haavata.

USA välisministeeriumi andmetel olevat Abu Du´a lubanud bin Ladeni eest kättemaksuks teha 100 terrorirünnakut.

 Tema eest on USA välja pannud kümme miljonit dollarit (7,4 miljonit eurot).

 

Mullah Omar – Omar on olnud USA poolt tagaotsitavate terroristide nimekirjas alates 2001. aastast, mil ta juhtis Afganistanis Talibani valitsust. Pärast Talibani võimu kokku kukkumist ta põgenes. USA luure andmetel võib ta elada Pakistanis, kust ta korraldab terrorirünnakuid rahvusvaheliste sõjaliste rahutagamisjõudude vastu.

Tema eest on välja pandud summa kümme miljonit dollarit (7,4 miljonit eurot).

 

Hafiz Mohamed Saeed – Pakistani terrorirühmituse Laskhar-e-Tayyiban asutaja, keda peetakse vastutavaks 2008. aastal Indias Mumbais tehtud hotellirünnakus, milles hukkus 166 inimest. Sel pakistaanlasel on inseneriharidus.

Ka tema eest on USA välja pannud kümme miljonit dollarit (7,4 miljonit eurot).

 

Yasin al-Suri  Zawahiri – Süüria päritolu mees, kes mängib Iraani Al-Qaeda harus tähtsat rolli. Väidetavalt on ta Iraani valitsuse kaitse all. Al-Qaeda raha ja uute liikmete värbamise eest vastutav mees on väidetavalt kogunud sellele terrorirühmitusele erinevaid teid pidi miljoneid dollareid.

USA on tema tabamise eest välja pannud kümme miljonit dollarit (7,4 miljonit eurot).

 

Möödunud nädalalõpul tabas USA eriüksus Liibüas USA Föderaalse Julgeolekubüroo (FBI) poolt tagaotsitud Anas Al-Libi. Tema tabamise eest välja pandud summa oli viis miojonit dollarit (3,7 miljonit eurot).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles