Tulbid sulatavad jälle südameid

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nelgid püsivad kaua.
Nelgid püsivad kaua. Foto: Margus Ansu

Mehed, väike vihje: naistepäev läheneb! Aga seda polegi vaja öelda, sest naistest lillemüüjad kinnitavad, et tugevama poole esindajad on tasemel ja löövad igal naistepäeval lillemüügi lakke.


«Naistepäev tuleb kindlasti,» muheles Jardini aianduskeskuse perenaine Janika Ilves. «Seni on meil lillemüük sel päeval igal aastal suurenenud. Loodame, et tänavu ostab eesti mees Eesti lille.» Kodumaised lilled moodustavad tema hinnangul meil pakutavast ilusast kaubast kümnendiku.



Eesti meestele lootes on Jardinis tulbi- ja nartsissipeenardel nüüd must maa, kevadlilled ootasid eile poodidesse sõitu. Tulpe panid Jardini aednikud maha mullusest poole vähem ja nartsisse vaid ligi kümme tuhat. «Hea, et nii otsustasime,» ütles Janika Ilves. «Peale masu oli külm talv, aiandi küte sööb raha ära.»



Lillepühad aitavad püsida


Külma talve kõrval annab lilleäris tunda ostjate rahaline kitsikus: kui külluslikumal ajal osteti roose pakikaupa, siis nüüd võtavad inimesed korraga üks kuni kolm õit. «Enamik lillepoode elab vaid lillepühadest,» märkis Janika Ilves.



Peale kitsikuse pitsitavad lillemüüjaid ka nende alale kippuvad toidupoed. «Nüüd pakutakse lilli juba lihaleti kõrval,» kurjustas Hollandis ja Poolas kasvatatud lilli hulgi müüva OÜ Moone ostujuht Katri Viia.



«Samas küsivad need poed lillemüüjatelt rendipinna eest kohutavalt suurt hinda. Ja proovigu lillemüüja vaid pakkuda samasuguseid küünlaid nagu toidupoes – ei, tema seda teha ei tohi. Aga toidupood tohib lilli müüa küll!»



Suuremad lillepühad on Jardinis naistepäev, emadepäev ja koolilõpuaeg. Naistepäeval müüb Jardin lilli tavalisest kümme korda rohkem.



Naistepäev on kõige suurem müügipäev, kinnitas ka Nurmiko Hulgi OÜ Tartu müügiesinduse müügijuht Pilleriin Pant. «Väga armas, et mehed naisi meeles peavad,» lisas ta. Nurmiko on naistepäevaks õide ajanud mitu miljonit tulpi, mis on sel päeval ostetavaim lill. Muul ajal teeb ilma roos.



Venemaa määrab hinna


Moone, kus suurim kauplemine käib koolilõpuajal, pakub tänavu Hollandi tulpide kõrval ka Poola omi. Kuigi välismaised lilled on Eestis kasvatatutest odavamad, lööb naistepäev neilgi hinna üles. «Venemaal on naistepäev endiselt väga suur püha,» selgitas Katri Viia. «Venemaa ostab selleks päevaks tohutult lilli ja ajab oksjonil hinna üles.»



Kuid kas lilli müüvad naised naistepäevaks ka ise lilli soovivad? «Mina küll ootan,» kinnitas Pilleriin Pant. «Aga lillemüüjatele kingitakse lille harva. Arvatakse, et meil on neid isegi piisavalt.»



Nelk läheb ja ei lähe

Vana hea nelk pole lillelettidelt kadunud, aga suur edu seda lille enam ei saada. «Tartlased nelki naljalt ei osta,» rääkis Jardini aianduskeskuse perenaine Janika Ilves. «Võrus see läheb ja ei lähe, aga näiteks Valgas on nelk endiselt hinnas.»


Janika Ilves nelki ei põlga.



«Punane nelk mulle küll ei meeldi, aga nüüd on palju põnevaid värve tulnud, näiteks rohelised nelgid on vahvad,» ütles ta. Nelgi suur pluss on see, et ta rõõmustab silma kaua. (TPM)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles