Kunstivärk katab särke ja märke

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meedia- ja reklaamikunsti osakonna tudengid Uku Pira (vasakult), Kristina Roosvald, Maria Laanelepp, Jaan Sepp ja osakonna juhataja Jaanus Eensalu olid eile kolm tundi enne näituse avamist kujundustööga ühele poole saamas.
Meedia- ja reklaamikunsti osakonna tudengid Uku Pira (vasakult), Kristina Roosvald, Maria Laanelepp, Jaan Sepp ja osakonna juhataja Jaanus Eensalu olid eile kolm tundi enne näituse avamist kujundustööga ühele poole saamas. Foto: Sille Annuk

Tartu Kõrgema Kunstikooli suurimas, meedia- ja reklaamikunsti osakonnas õpib 64 tudengit. Suurem osa neist pidi leppima viimase kursuse karmi otsusega, mis jättis nende töö näitusest Nooruse galeriis kõrvale.


«Galerii pole kummist,» ütles osakonna juhataja Jaanus Een­salu kahetsevalt käsi laiutades, misjuures avanesid tema särgil suured disainitud tähed M ja E. Need tähistavad kooli igapäevases suhtluses meedia- ja reklaamikunsti osakonda. Särgile ja märgile trükitud logo on kujundanud tudengid.



Vaataja arvamus


Mitmes erinevas kujunduses ehk šriftis trükikirju on kasutatud paljudes eile avatud näituse töödes. Väljapanekule pilgu peale visanud kunstiajaloolane Enriko Talvistu väljendas tunnustust. «Osakond on hakanud tegelema väga tänuväärse asja, šrifti põhjaliku tundmaõppimisega,» ütles ta.



Ühtlasi tunnustas ta osakonda seetõttu, et tudengid ei tegele ainult animafilmi ja videoga, vaid igapäevasema asjaga, nagu seda on lihtne kujundustöö ja pakendidisain, mis algab kirjakujundusest.



Pakendidisaini on teinud ka üliõpilane Nancy Mass. «Tooted – vildist saapad ja lastele papud – on mu ema välja mõeldud, mina tegin talle logo ja karbid,» ütles Mass.



Mitmel ekraanil


Tudengid teevad sehvti ka suurfirmadega. Praegugi on müügil nende disainitud purke A. Le Coqi õllega. Nõnda on valminud ka kommipakend Kalevile ning käsil on koostöö Salvesti, Felixi ja Sakuga.



Peale šriftide on näitusel  vaatamist ka suurematelt ja väiksematelt ekraanidelt. Galerii tagumisel seinal linastub treiler, mida on võimalik näha reklaamikampaaniana Eesti suuremates kaubanduskeskustes, mõistagi ka Tartu Lõunakeskuses ja kaubamajades.



Treileri all on arvutitesse pandud tudengite videod ja muud lühemad vaatamisväärsused, omaette on kuni kümneminutiliste dokumentaalfilmide ja animatsioonide vaatamise ruum. Galeriiukse kõrval laotab projektor seinale osakonnajuhataja enda videotööd «Elektropräänikud».



Kui keegi põhjalik näitusehuviline tahab saada kõikidest töödest ülevaate, siis peaks ta selleks varuma ühtekokku kaks tundi. Kui mõni töö on eriti meeldiv, saab selle juurest võtta stiilselt kujundatud nimekaardi ja tudengist autoriga hiljem suhelda.



Galeriis Noorus


• Tartu Kõrgema Kunstikooli meedia- ja reklaamiosakonna näitus «ME».


• Väljapaneku on kureerinud ja kujundanud neljanda kursuse tudengid.


• Näitus on avatud 20. märtsini.


• Sissepääs kõigile prii.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles