Mesilased on kofeiini- ja nikotiinisõltlased?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mesilased on kofeiini- ja nikotiinisõltlased?
Mesilased on kofeiini- ja nikotiinisõltlased? Foto: AFP / Scanpix

Inimene ei ole ainus liik, kes vajab hommikuse kohviga kofeiinilaksu või suitsetamisest saadavat sõõmu nikotiini.

Hiljuti Iisraelis Haifa ülikoolis tehtud uuring paljastas, et mesilased eelistavad lilli, milles sisaldub üsna suures koguses kofeiini või nikotiini, kirjutab Helsingin Sanomat.

Kofeiin ja nikotiin on taimede toodetavad alkaloidid, mis aitavad kahjureid eemale peletada.

Kofeiini leidub suures hulgas erinevates taimedes, nikotiini näiteks tubakas, tomatis ja kartulis.

«Taimed saavad kasutada neis sisalduvat kofeiini ja nikotiini mitte ainult putukate eemale peletamiseks vaid ka ligimeelitamiseks. Nikotiini või kofeiini sisaldav nektar meelitab tolmutavaid putukaid enam ligi kui neid aineid mitte sisaldav taimenektar,» selgitasid uurijad.

Uurijad söötsid mesilastele ette nektarisegusid, kus oli erinevas koguses looduslikku suhkrut, kofeiini ja nikotiini.  Tulemused näitasid, et mesilased eelistasid sellist segu, milles oli enam kofeiini või nikotiini.

Teadlased tõdesid, et see uuring ei olnud piisav tõestamaks, et taimed kasutavad neis leiduvat kofeiini ja nikotiini oma tolmlemise tõhustamiseks.

«Nikotiini ja kofeiini sisaldavatel taimedel on siiski mingi eelis neid aineid mitte sisaldavate taimede ees,» selgitas uuringut juhtinud Ido Izhaki.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles