Geide evolutsiooniline roll on noorte sugulaste kaitsmine?

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Homoseksuaalid
Homoseksuaalid Foto: AFP / Scanpix
Värske uuring annab põhjust arvata, et homoseksuaalsetel meestel on inimliigi säilimisel oma roll täita.

Kanadas asuva Lethbridge’i ülikooli teadlaste sõnul on paljud geimehed oma noortele sugulastele «superonud», kes pühendavad teiste pereliikmete lastega tegelemisele palju aega ja energiat, kirjutab Healthday.

Evolutsioonipsühholoogide sõnul suurendab selline hoolitsus laste ellujäämisvõimalusi.

Sellele järeldusele jõudsid teadlased Vaikses ookeanis asuva Samoa saare elanikke uurides. Sealses ühiskonnas kutsutakse homoseksuaalseid mehi nimega fa’afafine.

Varasemad uuringud on näidanud, et Samoal elavad geimehed käituvad heteromeestest ja –naistest palju suurema tõenäosusega oma õe- ja vennalaste suhtes altruistlikult. Näiteks pakuvad nad oma abi laste hoidmisel, aitavad noori sugulasi õpetada ja maksta nende hariduse ning arstiabi eest.

Käesolevas uuringus püüdsid Kanada teadlased selgitada, kas selline käitumine on suunatud vaid oma sugulastele või lastele üldiselt. Selgus, et geimeeste tähelepanu keskendus peamiselt siiski vaid oma õe- ja vennalastele.

Uuringu autorite sõnul on Samoa kultuur väga perekeskne ning sugulaste vahel on tihedad sidemed. Nad oletavad, et homoseksuaalsus võis algselt tekkida just sellises kogukonnakeskses ühiskonnas. Lääne ühiskonnad on teadlaste sõnul palju individualistlikumad ja homofoobsemad.

Uuringu tulemused ilmuvad ajakirja Psychological Science järgmises numbris.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles