Jüri Nael: lumememm suurlinnas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: LESTER WATERS

Vaadake palun juuresolevat pilti. Vaadake tähelepanelikult. Kas pildil on midagi ebaharilikku? Enneolematut? Ei? Jah? Vaadake uuesti.

Jälgige detaile. Kas see pilt ei tekita kõhedust? Arusaamatust? Ikka veel mitte? M.O.T.T.1 Sellel pildil ei olegi midagi ebaharilikku. Vähemalt mitte neile, kes varem mitu korralikku talve üle elanud ja oma kätega kümneid, kui mitte sadu lumememmesid kokku rullinud. Eestlased on lumememmedega talve jaganud juba iidamast-aadamast ja oleme õppinud teineteisest lugu pidama, nagu headele naabritele kohane.



Kui sellist pilti näeb aga üks põline londonlane oma koduõuel, siis on asi päris hull. Selliseid matsakaid lumememmesid nagu paari nädala eest Londonis ohtralt kohata võis, pole siinkandis nähtud – ja ma ei liialda – aastakümneid. Miks muidu mu naabrimees paar nädalat tagasi lumememmega pikalt tõtt vaatas. «Lahe lumememm,» ütlesin mina.



«No midagi sellist pole mina küll oma 60 eluaasta jooksul näinud,» vastas ta murelikult. Miks ma sellest kirjutan? Ju seepärast, et lõpuks ometi tunnen mina end siin Londonis koduselt ja hästi nagu kala vees.



Ümberringi on kaos, tõsine kaos, aga mina saan lihtsalt käsi laiutada ja öelda:  «Eestis valmistatakse meid sellisteks asjadeks ikka väga hästi ette.» Aga ühest asjast ma aru ei saa. Olgu väljas kraad nullis, viis või kümme külmakraadi, ikka lasevad londonlased poolpaljalt mööda tänavaid ringi, samal ajal kui mina end kolme kampsuni, paksu salli ja läkiläkiga varustan.



Üks tähelepanek veel. Lumememmesid nähakse siinmail (tõenäoliselt ka Eestis) äärmiselt stereotüüpsena, just nagu moodustaksid nad omaette rassi või rahvuse: ikka kolm palli üksteise otsas, söest nööbid ja ämber peas. Stereotüüpset mõtlemist kinnitab ka tõsiasi, et sel lumisel perioodil kasvas Londonis porgandimüük kaks korda! Eks ikka sellepärast, et igal lumememmel peab olema porgandist nina!



Mida oligi tarvis tõestada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles