Pesuaine üledoos on perenaise sage viga

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uued pesuained ja -masinad nõuavad täpsemat doseerimist.
Uued pesuained ja -masinad nõuavad täpsemat doseerimist. Foto: Caro / Scanpix

Pesumasinate ja puhastusvahendite tootjate hinnangul on perenaiste üheks sagedaseks veaks saanud pesuainete üledoseerimine.

Mitmete põlvkondade perenaised on pesnud pesu mõeldes, et rohkem seepi või pesupulbrit tähendab puhtamat tulemust. Kuid tegelikult ei pruugi pesupulbriga üledoseerimine sugugi soovitud tulemust tuua, lisaks on liigne pesuaine koormaks masinale, vahendas Wall Street Journal Online.

Uuemad pesuvahendid on tegelikult kontsentraadid, mida tuleb kasutada üsna väikeste koguste kaupa. Lisaks on praegu saadaval efektiivseid pesumasinaid, mis kasutavad oluliselt vähem vett ja pesuainet kui vanemad mudelid.

Kodumasinate tootja Whirpool heaks töötav teadlane Mary Zeitler tõdes, et varem ei olnud pesupulbri doseerimine nii oluline, kuid nüüd tuleb hea tulemuse saamiseks olla äärmiselt täpne.

Sama tähelepanek on kannustanud näiteks puhastusvahendite tootjat Procter & Gamble välja töötama uusi mõõtmistopse. Nimelt ilmuvad lähinädalatel USAs müüdavatele vedelate pesuainete pakenditele mõõtmistopsid, millelt on koguseid senisest lihtsam lugeda – arvud on suuremad ja mõõtu märkivad jooned selgemalt välja toodud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles