Paavst Johannes Paulus II piitsutas end regulaarselt

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Johannes Paulus II
Johannes Paulus II Foto: AP / Scanpix

Eile avaldatud raamatus «Miks ta püha on?» seisab, et paavst Johannes Paulus II piitsutas end regulaarselt, et saada osa Jeesuse kannatustest.

Raamat kinnitab pikka aega õhus olnud kuulujutte, et viis aastat tagasi surnud paavstil oli harjumus end karistada enesepiinamisega, kirjutab abc.net.au.

Raamatu autor, Monsignor Slawomir Oder on Vatikani ametnik, kes uuris Johannes Paulus II elu ta pühakuks kuulutamise eesmärgil.

Katoliku kiriku traditsiooni järgi saab pühakuks kuulutada isiku, kelle surmast on möödunud vähemalt viis aastat.

«Paavsti lähikondlased kuulsid oma kõrvadega, kuidas Karol Józef Wojtyła end püksirihmaga piitsutas. Tal oli kapis rõivaste vahel üks kindel vöö, mida ta enesepiitsutamiseks kasutas. Ta võttis selle vöö alati kaasa ka puhkusele oma suvemajja Castel Gandolfosse,» selgitas Oder.

Poola päritolu nunn Tobiana Sobodka kinnitas juba möödunud aasta novembris, et kuulis paavst Johannes Paulus II end piitsutamas ka puhkuse ajal.

«Elasin Castel Gandolfos tema kõrvaltoas ning püksirihma vihin läbi õhu ning löögid vastu nahka olid selgelt kuulda,» sõnas nunn.

Lisaks kirjeldab raamat aega, mil tulevane paavst oli Poolas piiskop. Siis magas Wojtyła jääkülmal põrandal ning paastus tihti.

Paavstiks saades teatas ta, et kui teda tabab mingi raske ravimatu haigus, siis paneb ta vabatahtlikult ameti maha.

Oma võimuloleku ajal oleks Johannes Paulus II äärepealt tapetud. 1981. aastal tulistas Türgi päritolu mees teda Püha Peetruse väljakul.

Ka tehti paavstile mitu operatsiooni, kaasa arvatud üks, milles eemaldati vähkkasvaja. Viimased kümme aastat oma elust kannatas ta Parkinsoni tõve all. 

Paavst Johannes Paulus II suri 2. aprillil 2005. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles