Kunstile pakub huvi nii alasti kui riides inimene

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väikses galeriis maalimagistrandid

Tartu Ülikooli maalimagistrandid Evelin Kuusik alias Huupi (vasakult), Katrin Paomets ja Piret Kullerkupp vaatavad laemaali, millel on inglid.
Väikses galeriis maalimagistrandid Tartu Ülikooli maalimagistrandid Evelin Kuusik alias Huupi (vasakult), Katrin Paomets ja Piret Kullerkupp vaatavad laemaali, millel on inglid. Foto: Sille Annuk

Inimene on kunstnikele põhjatu inspiratsiooniallikas ja pakub loominguks mitmesuguseid teemasid. Taas kord saab seda tõdeda Tartu Kunstimajas, kus eile avati kaks ja üleeile üks näitus.


Peaaegu aasta tagasi tegevust alustanud Tartu aktifoto selts Aktiiv tahab näidata väljapanekuga «Alastika» kunstimaja monumentaalgaleriis, et alasti inimest kujutav foto võib olla huvitav.



Aktiivi blogist (http://aktiiv.blogspot.com) on lugeda ja ka näha, et huvitav olla tähendab hoiduda pildistamisel fotodest, millel on pseudoklassikalises võimlemispoosis või raugelt pringid naised mustal või valgel taustal.



Soov olla huvitav

Huvitav olla saab Aktiivi arvates ka siis, kui piltidel ei ole pornograafiat, roppust või rõvedust. Samuti soovivad Tartu aktifoto seltsi liikmed ümber lükata arvamuse, et aktifotot saab teha ainult intiimselt, modelliga kahekesi olles.



«Me tahtsime teha aktiivset aktifotot. Huvitavat, põnevat, võib-olla isegi intelligentset. Ja me tegime. Igal pool. Püsti, pikali. Sees, väljas. Linnas, maal,» märgib Aktiiv oma blogis.



Ühispildistamine käis lagunevas veskis ja mõisas, turul, tolmuses skulptuuriateljees, külmas vees, kuumal põllul, pulmafotostuudios ja mujal.



Aktiivi esimesel, Margus Kiisi kureeritud näitusel osalevad Andres Jalak, Ahti Auväärt, Heili Mägi, Margit Ojaots, Allan Juha, Kylm Lumi, Anton Klink, Jassu Hertsmann, Velev, Risto, Katariina ja Freddy.



Kunstimaja suure galerii vasakpoolne osa on Andrus Joo-nase ja parempoolne Sirami päralt. Mõlemad on pärnakad, nende galeriid asuvad ranna-linna kunstimajas kõrvuti. Tartus pakuvad nad ühisnäitust «Inimarengu aruanne», mille keskel on Joonase installatsioon kunstrooside, ehtsate elulõngaõite ja isikliku voodiga.



Kunstiline säng


Aastast 2004 pärit kunstiline säng ei ole vihje nende kahe kunstniku intiimsele lähedusele. «Me ei ole sekspartnerid,» ütles Siram.



Enamasti on mõlema tööd pärit viimasest paarist aastast. Näitusekomplekt moodustab Joonase sõnul aruande nende enda kui inimese arengust ehk inimkonna arengust läbi üksikisiku, läbi kunstniku.



Sirmi taga parempoolses näituseruumis linastab Siram oma performance´it aastast 2006 – see kujutab teda ennast kõrgel rippumas ja lae all hoidvat päästvat köit näkitsemas hetkeni, mil katkeb viimane niit ja ta alla kukub.



Sealsamas on Siram esita-nud aastast 2003 pärit tagasi-vaatelise kollaaži oma kriitikuteele. Muud näitusetööd on tal uued. Joonasel on vasakpoolses näituseruumis, kus on uhkesti maalitud suguelundid, kogunisti pilte aastast 2010.



Kogenud ja teenekate, ka ajuti skandaalsete kunstnike Joonase ja Sirami ühisnäitus püsib kindlasti kaua meeles. Unustamatu elamuse jätab ehk ka Tartu Ülikooli kolme maalimagistrandi ühisväljapanek, mis kujutab elu kui ootamist.



Nimelt üllatavad Piret Kullerkupp, Evelin Kuusik alias Huupi ja Katrin Paomets näitusele «Ooteruum» sisenejat juba kunstimaja väikese galerii lävel. Saabastes sisse ei pääse, põrand on kaetud tekstiiliga, millest suurem osa on valge värviga kaetud madratsid.



Kolmekesi ootamas


Kolm kunstimagistranti on ise ooteseisundis – peaaegu valmis kunstnikud, kuid paberite järgi veel üliõpilased.



«Nende ooteseisund on võimendatud ühiskonda kui tervikut kirjeldavaks metafooriks,» märkis näituse kuraator Jaan Elken. «Teatud irratsionaalne määramatus ja rõõmutus ise-loomustab ju ka parema ees-märgi puudumisel euro ootuse külge klammerdunud Eestit kui tervikut piisavalt tabavalt.»



Nii mõjuvadki Evelin Kuusiku alias Huupi pakutud taevaredelid maalidel ja installatsioonidena Elkeni sõnul eestimaisena, otsekui Kilplast pärit lahendusena. Nende kaudu ronitud teed ei räägi taevalikust edust, vaid pigem ehitajate töötusest ja lõhkenud kinnisvaramullist ning luhtunud teest viie rikkaima riigi hulka, nagu märkis kuraator.



«Ooteruumi» võib jääda kauemaks kui tavalistele püstijalu vaatamiseks välja pandud näitustele. Seda võimaldavad madratsid. Küllap on see esimene kord, kui Tartus võib näi-tusesaalis lamada.



Lamajale tekib silma ette Piret Kullerkupu laemaal. Sel-lel on kujutatud ilmselt ingleid. Ja kui pöörata pilk alla uksega seina poole, on näha Katrin Paometsa maale jalgadest.



Uued näitused


• Eile avasid Andrus Joonas ja Siram suures galeriis näituse «Inimarengu aruanne» ning Tartu aktifoto selts Aktiiv monumentaalgaleriis näituse «Alastika», mõlemat saab vaadata 14. veebruarini.



• Üleeile avasid väikses galeriis näituse «Ooteruum» Tartu Ülikooli maalikunsti eriala magistrandid Piret Kullerkupp, Evelin Kuusik alias Huupi ja Katrin Paomets.



• Kunstimaja (Vanemuise 26) on lahti kolmapäevast esmaspäevani kl 12–18, näitused on tasuta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles