Tallinnas näeb Leonardo da Vinci autoportreed

Andris Tammela
, 24tundi tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koopia Leonardo Da Vinci Tallinnasse jõudvast autoportreest.
Koopia Leonardo Da Vinci Tallinnasse jõudvast autoportreest. Foto: TopFoto / SCANPIX

5.-12. veebruarini eksponeeritakse Kadrioru kunstimuuseumis Leonardo da Vinci arvatavat autoportreed. Eesti on esimene ja maali autentseks tunnistamise korral eeldatavasti ka viimane välisriik, kuhu teos jõuab.


Kadrioru kunstimuuseumi direktori Kadi Polli teatel leiti portree 2008. aasta lõpul ühest Lõuna-Itaalia erakogust, äratades tähelepanu oma silmnähtava sarnasusega Leonardo da Vinci portreega Firenze Uffizi galeriis.

Uffizi teost peeti varasemalt da Vinci autoportreeks ja maal oli pikki sajandeid peamiseks allikaks geeniuse kuvandi loomisel. Kui 1930ndatel avastati selle portree alt 17. sajandi maaling, kaotas maal oma originaalistaatuse. Müüt Leonardo väljanägemisest aga püsib ja põhineb just sellel pildil. Siiani pole leitud originaali, mis võis Uffizi maali kui koopia allikaks olla, võimalik, et 2008. lõpus toimunud avastus võib olla vastus sellele küsimusele.

Maaliga on analüüside kaudu tegelnud paarkümmend uurijat Itaaliast ja Eestist. Pärast keemiliste ja tehnilise uuringute tegemist loodi portreest 3D simulatsioon, et leida võimalik kattuvus teadaolevate da Vincit kujutavate joonistustega. Kahe suuna, klassikalise ja tänapäevase suuna teostajad olid eestlased.

Klassikalise portreeskulptuuri teostas Tallinna Ülikooli maali ja maalitehnoloogia õppejõud Orest Kormašov, arvutisimulatsiooni Eesti Kunstiakadeemia graafilise disaini tudeng Helen Kokk. Kõik maaliga teostatud uuringud kinnitavad, et maalil kujutatakse Leonardo da Vincit ning suure tõenäosusega on selle maalinud da Vinci ise.

Maali pidulik esitlus toimub 5. veebruaril Kadrioru kunstimuuseumis (Weizenbergi 37), päev hiljem avatakse Tallinna Ülikoolis (Uus-Sadama 5, M-218) maali analüüse tutvustav rahvusvaheline konverents „Da Vinci kood".

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles