Lasteaiapaanika

Anu Saagim
, peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lasteaialapsed mänguhoos
Lasteaialapsed mänguhoos Foto: AFP / Scanpix

Naisteportaali foorumis oli hiljuti üleval kuum lasteaiakohtade teema. Sulesepp Kirsti arutleb Ilumaailm.ee-s:

Mäletate kuidas Tallinna linn aastaid tagasi järjest lasteaedu sulgema hakkas? Hooned renditi juuksuritele, jõusaalidele, notaritele ja kellele veel.

Nüüd on seesama linn hädas lasteaiakohtadega. Nii hädas, et eesti lapsi topitakse vene aedadesse, sest venelased panevad oma lapsed ju eesti lasteaeda. Normaalne. Ja kui vene lasteaed su lapsele on koha eraldanud, siis nuta või naera, aga nii jääb. Algab integratsioon.

Kui minu poja lõpuks õnnelikult lasteaiakoha sai, siis juhtusin kuulma lugu, kus ema lausa nuttis, sest tema väikemees oli sujuvalt vene lasteaia sõimerühma arvatud. Ükski teine lasteaed enam kohta ei eralda. Haigemast haigem!

Väikeste laste vanemad teavad, kuidas see järjekordade lugu käib. Iga laps igaks juhuks ikka kolme järjekorda. Minu laps oli ka kahes lasteaias ootejärjekorras. Seal, mis kodule lähemal, selgus aga naljakas tõsiasi. Nimelt oli minu poja järjekorranumber 69. Lasteaiakoha said aga kuus last (väike lasteaed ja sõimest tulijaid oli juba piisavalt ees). Väike arvutus näitab, et meil oleks lootust juba üheteistkümne aasta pärast lasteaiakoht saada! Hurraa!

Arvestades kui palju lapsi praegu sünnib, ei kujuta isegi ette, mis siis saama hakkab, kui need praegused beebid lasteaiaikka jõuavad!? Nagu mulle kolmanda lapse puhul öeldi, et juba nädalane, aga pole veel lasteaiajärjekorras! Jääb koduseks või?

Muidugi tulevad appi eralasteaiad. Jumal tänatud! Vanemad, kelle rahakott võimaldab, saavad seda endale lubada. Rühmad on väikesed, ruumid armsad. Lasteaiaga harjutamise mõtteski super. Meie laps on ka juba pool aastat Nublu eraaias käinud ja jagan vaid kiidusõnu.

Milline valikuvõimalus on aga üksikemal, kes näiteks elukohta vahetanud, laps just lasteaiaikka jõudmas ja rahaline olukord ei luba 6000.- lapse päevahoiu eest maksta? Uues kohas uus järjekord ja saabki juba enne gümnaasiumit lasteaeda.

Kui teil on meeldivamaid kogemusi, pange aga kirja! Iga positiivne emotsioon antud teemal on teretulnud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles