Krõbedate miinuskraadidega jääauku sooja

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Talisuplejad.
Talisuplejad. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Kui talisuplejatest arvatakse tihti, et on aga hullud inimesed, kargavad pakasega külma vette, siis tegelikult lähevad nad vette sooja: kui väljas on miinus 17, on vesi jääaugus tunduvalt soojem.

Mandlilõikusest taastuv ning laupäeval Kuressaares Titerannas jääaugu kõrval suplejaid kadedal pilgul jälginud saarlanna Maie Ader kinnitas ajalehele Oma Saar, et see on selgelt tunda, kuidas vees on soojem kui väljas. Tema arvates on kuumast saunast külma lumme minek tervisele hoopis rängem hoop.

Miinus 17 kraadine laupäev oli saare talisuplejaid koondava T-Klubi seltskonnale selle aasta kõige külmem päev.

Supleja Tarmo Jäe rääkis, et sellise külmaga kannatab veel ujuda küll, kuid päris hulluks ei maksa ka minna - kui temperatuur alla miinus 20 kraadi langeb, siis võiks hakata juba sügavalt kaaluma, et kas on ikka mõtet jääauku hüpata.

Seda just välisõhu pärast, sest merevee temperatuur alla paari kraadi ei lange. Vee pealmistes kihtides võib vahel olla näiteks üks miinuskraad, kuid rinnuni ulatuvas vees olevat Jäe sõnul tunda, kuidas alumised kihid on soojemad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles