Värsked maalid tõestavad kunstniku uuestisündi

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
E-kunstisalongi juhataja Daisi Kahur tutvustab Peeter Mudisti maali «Sümbolid», millel erinevalt teistest kunstniku uutest maalidest on ostja juba olemas. Näitusele pandud 22 maali hinnad ulatuvad 20 000 kuni 68 000 kroonini.
E-kunstisalongi juhataja Daisi Kahur tutvustab Peeter Mudisti maali «Sümbolid», millel erinevalt teistest kunstniku uutest maalidest on ostja juba olemas. Näitusele pandud 22 maali hinnad ulatuvad 20 000 kuni 68 000 kroonini. Foto: Sille Annuk

Peeter Mudist ei ole Tartule olnud kuigi armulik. Tema enam kui 30 isikunäitusest on Emajõelinnas seni olnud kolm. Pärast haiglas veedetud kuid valminud värsked pildid andis ta aga näha esmalt just tartlastele.


Enamasti mullu, aga mõned ka tänavu valminud maalid – kokku 22 – on välja pandud


E-kunstisalongi kahes kambris. Mõned Mudisti maalid olid salongi juhataja Daisi Kahuri sõnul veel nii värsked, et näpud said värviseks.



«Näitus on äärmiselt tähelepanuväärne, sest kinnitab Mudisti uuestisündi nii isiklikus kui loomingulises plaanis,» märkis kuraator Reeli Kõiv. «Pärast pikka haiglaravi üliraskest seisundist Tartu kliinikutes välja tulnud kunstnik on leidnud endas taas loomejõudu.»



Kõiv kureeris ka Mudisti eelmist Tartu-näitust. See avati samal kuupäeval Tartu kunstimuuseumis aastal 2002 kui nüüdne E-kunstisalongi väljapanek – 11. jaanuaril.



Et Mudist on aasta olnud tartlane, võis ta ka ise näituse kujundamisel osaleda. «Ta näitas, kuidas tema maale grupeerida, nii et tõstsime pilte mitu korda ümber,» ütles E-kunstisalongi omanik Tiia Karelson. «Ta andis täpseid juhiseid.»



Mudist on maalinud enamasti äratuntavalt inimesi, lilli, maastikku, kuid mitte kunagi kui üksnes motiivi, selle välist, nähtavat külge. «Ta on kujutanud asjade sisemisi seisundeid ja varjatud olemust, püüdnud pintsli ja värvide abil kinni mõtteid, tundeid, hingeseisundeid, pannud oma piltide sisse temale ainuomase suhte maailma,» märgib Kõiv.



Kuraator juhib tähelepanu Mudisti võimele anda kunstikeeles edasi hetkede erilisust, nende igavikulist olemust lõuendil. See kajastub ka pealkirjades, mis on antud olevikus, näiteks «Nuusutab lille» või «Kõik teed on veel valla ja kõik soovid võivad täituda».



Maal «Kaika nõid läheb läbi metsa koju» on aga oma sisust tuleneva nõiajõu teinud ka teistmoodi nähtavaks: raam on seinal nn propellerisse kiskunud. «Ilmselt on lõuend tõmmanud kokku ja raamil ei ole pääsu olnud,» ütles eile näitust vaadanud kunstnik Enno Allik ja kiitis kogu värvikirevat väljapanekut: «Metsik värk!»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles