Saksa-Nigeeria kirjanik sai teada, et ta on kuulsa natsi lapselaps

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Amon Göth USA sõjavangina 1945. aastal
Amon Göth USA sõjavangina 1945. aastal Foto: Wikipedia.org

Tumedanahaline Saksa-Nigeeria kirjanik avastas, et ta on kurikuulsa natsi ja koonduslaagri juhi lapselaps.

Jennifer Teege sai šoki, kui leidis, et ta vanaisa oli Amon Göth, kes oli Teise maailmasõja ajal Plaszow koonduslaagri ülem, edastab Daily Mail.

Hollywoodi filmis «Schindler`s List» mängib Göthi Briti näitleja Ralph Fiennes.

Teege on välja andnud raamatu «Amon: mu vanaisa oleks mu maha lasknud».

Göthi peeti sadistiks, kes elas oma kalduvusi Poolas olnud koonduslaagri vangide peal välja.

Filmis lasi Göth vange oma lõbuks maha ning jõi veini ajal, kui koerad ohvreid lõhki kiskusid.

43-aastane Teege isa oli Nigeeria päritolu ning ema Göthi tütar Monica.

Amon Göth poodi 1946. aastal sõjakuritegude eest üles.

Monica Göth andi lapse pärast sündi lapsendada. Ema sõnul oli laps lühikese «tiivaripsutuse» tulemus. Lapse adopteeris üks jõukas Müncheni abielupaar.

Naine luges täiskasvanuna oma ema Monica kirjutatud raamatut Amon Göthi, Plaszowi timuka kohta. Siis hakkas Jennifer Teege uurima, kes ta tegelikult on.

Teege sõnul oli avastus, et ta on natsi järeltulija, nagu oleks tal vaip jalge alt tõmmatud.

Teege oli näinud filmi «Schindler´s List», kuid ei seostanud seda enda päritoluga.

«Ma teadsin, et mu sünninimi oli Göth, kuid ma ei teadnud, et minul ja filmis kujutatud isiku prototüübil on seos,» lausus kirjanik.

Jennifer Teeget külastas ta vanaema Ruth, kes oli Göthi endine sekretär, kellega koonduslaagri juht 1945. aastal tütar Monica sai.

«Nüüd tean, et kui ma siis oleksin elanuid, oleks mu vanaisa mu minu nahavärvi pärast tapnud,» lausus naine.

Ta külastas ka Poolas Krakowi lähedal Plaszowis asunud endise koonduslaagri jäänuseid. Seal oli ikka olemas maja, kus Göth elas koonduslaagri juhina.

Jennifer Teege`i sõnul ei suhtle ta oma bioloogilise ema Monica Hertwigiga. Ta andis 2010. aastal Iisraeli dokumentaalfilmi jaoks intervjuu, milles rääkis natsijuhtide laste elust.

«Mu ema ei soovinud oma minevikust rääkida, sest ta ise ei suutnud sellega leppida. Kui ma olin oma päritolu kohta teada saanud, langetasin otsuse elada just siin ja praegu,» sõnas kirjanik.

Teege loodab, et tema pere lugu aitab paljusid teisi, kelle perekonnas on süngeid minevikusaladusi.

Amon Göth (1908 – 1946) oli tuntud SS ohvitser, keda ajaloos tuntakse kui Plaszowi lihunikku. Ta liitus Saksamaa natsionaalsotsialistide noorteliikumisega 1930. aastatel. 1943. aastal määrati ta Poolasse rajama koonduslaagrit.

Plaszowi koonduslaagrisse viidi tuhandeid Krakowi gettost pärit juute ja ka poolakaid.

Komandant Göth veetis aega vangide mahalaskmisega, kui need tema arvates liiga aeglaselt liikusid. Ta istus samal ajal oma maja rõdul ning jõi veini.

Teada on üks juhtum, milles ta vangi elu säästis, kuna see oskas mängida väga hästi klaveril ühte helilooja Frederik Chopini pala.

Natsijuhtkond pidas Göthi isegi enda jaoks liiga veriseks ning ta tagandati 1944. aastal koonduslaagri juhi kohalt.

Enne kui natsi-Saksamaa jõudis tema üle kohut mõista, tabati ta USA vägede poolt ja anti kohtu alla. Ta mõisteti surma ja poodi üles.

Göthil oli oma naise Annyga kolm last. Tal oli ka suhe oma sekretäri Ruth Irene Kalderiga, kes sünnitas tütar Monica 1945. aastal.

 Pilte vaata siit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles