Jooksutossud koormavad liigeseid rohkem kui paljajalu jooksmine

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eksperdid soovitavad trenniga tasa ja targu alustada.
Eksperdid soovitavad trenniga tasa ja targu alustada. Foto: Caro / Scanpix

Jooksmise puhul on kõige tähtsam valida endale õiged jalanõud. Nüüd väidavad Ameerika teadlased, et ega sellest suurt kasu ole, sest moodsad spordijalatsid mõjuvad liigestele kahjulikumalt kui paljajalu jooksmine.


Virginia ülikooli teadlased panid 68 tervet sportlast jooksulindile jooksma - nii paljajalu kui jooksujalatseid kandes. Samal ajal mõõdeti puusadele, põlvedele ja pöiale mõjuvat koormust ning selgus, et jalatsitega joostes oli koormus suurem, vahendab Ärzte Zeitung.

Mis veelgi kummalisem - liigestele mõjuv koormus oli isegi suurem, kui kõrgekontsaliste kingadega käies.

Uuringu kohaselt oli spordijalatseid kandes puusaliigese koormus 54 protsenti suurem, põlvedele mõjuv koormus kasvas kuni 38 protsendi võrra. Samas aitasid treeningsussid säilitada head kehahoiakut.

Teadlaste arvates peitub negatiivse mõju põhjus eelkõige selles, et jalanõu pöiavõlvi alla jääv osa on tõstetud ja paksendusega, mis on tänapäeva spordijalatsitele küllalt tüüpiline. Ekspertide arvates tuleks välja töötada sellised jooksujalatsid, mis küll kaitsevad jalga, kuid ei põhjusta liigestele lisakoormust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles