Luukas Ilves: kaitseväes nõrgemate kiusamist ei ole

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Luukas Kristjan Ilves koos isa Toomas Hendrik Ilvesega.
Luukas Kristjan Ilves koos isa Toomas Hendrik Ilvesega. Foto: Arvet Mägi

President Toomas Hendrik Ilvese Eesti kaitseväes ajateenistuses olev poeg Luukas Kristjan Ilves kinnitas, et kaitseväes nõrgemate kiusamist ei ole.

«Ma ei laskuks üksikdetailidesse, ma olen ise siin mundris ja hakata igast asjast rääkima ei oleks kohane, kuid eks alluvad tunnevad alati oma ülemate suhtes vahetevahel trotsi, kui nad kuskil metsalaagris külmetavad. See kuulub lihtsalt sõdurielu juurde. Kui arvestada sellega, et tuleb selline pigem spartalik aasta, siis õpitakse sellest rohkem kui hiljem kahetsetakse,» rääkis nooremseersant Ilves ETV saates «Pealtnägija», vahendas ERR Uudised.

22-aastase Ilvese sõnul ei ole ta kaitseväes üleolevat suhtumist ja «pookimist» kogenud. «Eesti on ju liiga väike koht. Ma olen selles suhtes väga positiivselt üllatunud. Lihtsalt on puudunud igasugune üleolevus või mingi seos sellega,» kinnitas presidendi poeg.

Ilvese sõnul ei ole tema perekondliku tausta tõttu tehtud talle ka mingit allahindlust ülemate või ohvitseride poolt. «Mind on koheldud nagu tavalist ajateenijat ja seda ma tahtsingi ja ma olen selles suhtes väga õnnelik,» märkis Ilves.
 

Ilvese kinnitusel oli ta eelnevalt Eestis ajateenistuse läbinutega rääkides kuulnud peamiselt positiivset. «Kõik kordasid sama sõnumit, et mingit «dedovšinat» küll enam ei ole,» ütles Ilves.

Presidendi poeg tunnistas, et mõnikord ja eriti just praegu, kui siin on 15 külmakraadi, tunneb ta puudust soojast päikesest.

«Mulle oli teada, et ma võtan aastakese maha ja mul oli ka enda tulevikuplaanide suhtes piisavalt palju ebakindlust. Selline vaba aasta järelemõtlemiseks mõjub mulle väga hästi. Paljud lõpetavad ülikooli ja lähevad otse karjääri tegema ning avastavad paari aasta pärast, et ei olegi oma valikuga rahul,» nentis Ilves.

Luukas Kristjan Ilves andis enne intervjuu algust «Pealtnägijale» selgelt mõista, et ei vasta oma perega seotud küsimustele ning kinnitas, et oletused nagu oleks tema sõjaväkke tulek isa positsiooni tõttu sundkäik või PR-trikk, ei pea paika.

Ilvese arvates kaotavad ajateenistusest kõrvale hiilivad noormehed suurepärase võimaluse teha oma elus midagi täiesti ainulaadset ning võimaluse arendada oskusi, mida neil enne ajateenistust ei oleks olnudki.

Presidendi poeg kinnitas, et soovib pärast ajateenistust mõneks aastaks kindlasti Eestisse jääda. «Ma tahan, et see seos, mis mul kodumaaga on püsiks tugevana ja kasvaks. Soovin leida siin sellist tegevust, millega ma suudaksin Eesti ühiskonna arengule, Eesti riigi arengule kaasa aidata. Eks ma olen veel selline noor ja rumal noormees, kellel on palju energiat ja kindlasti leiab sellele ka mingit rakendust,» tõdes Ilves.

USAs Californias maineka Stanfordi ülikooli lõpetanud Luukas Kristjan Ilves otsustas oma sealsete sõprade suureks üllatuseks mullu suvel tulla ajateenistusse Eestis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles