Teadlased leidsid ookeanist «mustad augud»

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunstniku nägemus kosmilisest mustast august
Kunstniku nägemus kosmilisest mustast august Foto: SCANPIX

Kosmoses olevatest mustadest aukudest ollakse teadlikud juba pikka aega, kuid nüüd leidsid teadlased «mustad augud» Maalt ookeanist.

Šveitsi Zürichi ja USA Miami ülikooli teadlaste sõnul leidub Atlandi ookeani lõunaosas hiiglaslikke veekeeriseid, mis oma olemuselt on kosmiliste mustade aukude sarnased, edastab mtv3.fi.

Ookeani «mustad augud» teevad veega sama, mida kosmilised mustad augud teevad valgusega ehk siis imevad selle endasse.

Teadlaste sõnul on ookeanis olevaid «musti auke» aina juurde tulnud. Samas aitavad need kaasa sooja ja soolase vee liikumisele Atlandi ookeani põhja suunas.

Need veekeerised eristuvad ookeanihoovustest ning nad võivad säilida kuid. Tegemist on veekeeristega, mis moodustavad ringi, millesse vajuv ei pääse enam sealt välja.

Teadlased George Haller ja Francisco Beron-Vera uurisid Atlandi ookeani veekeeriseid satelliitpiltide abil ja panid tähele, et need on kosmiliste mustade aukude matemaatiline ekvivalent Maal.

Uurijate arvates võib see ilming leevendada põhjaalade jääsulamisest tingitud liigvee teket.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles