Liigne seksikus võib emastele hävitav olla

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Puuviljakärbes
Puuviljakärbes Foto: Wikipedia.org

Kanada Toronto ülikooli teadlaste sõnul peavad atraktiivsed emased puuviljakärbsed (Drosophila melanogaster) oma «seksikuse» eest kõrget hinda maksma.

Evolutsioonibioloogi Trsitan Longi kinnitusel võib «ilusatel» emastel olla vähem järglasi kui «inetumatel» emastel, kirjutab National Geographic

Sellel on kaks põhjust – isastepoolne liigne tähelepanu kahandab nende võimalusi toitu leida ning liiga palju «seksi» jätab nende kehasse liigset spermat, mis muutub mürgiks.

Teadlased kasutavad puuviljakärbseid tihti laboriuuringutes, kuna nende elutsükkel on üks kuu ning nad paljunevad kiiresti.

Long ja ta kolleegid tegid esmalt uuringu, kuidas isase puuviljakärbse liigne paljunemissoov võib emast kahjustada.

Meeskond tegi katse, pannes isase alale, kus oli kaks emast puuviljakärbest - suur ja väike. Isane eelistas suurt emast väikesele emasele.

Kui teadlased võrdlesid suure ja väikse emase puuviljakärbse viljakust, siis leiti, et suurematel emastel oli madalam viljakustase kui väikestel emastel.

«Uuring tõstatas küsimuse, kas seksuaalne valik ja looduslik valik on alati teineteist täiendavad,»lausus Long.

Looduslik valik tõstab esile geenid, mis kasvatavad ellujäämisšansse. Seksuaalne valik aga rõhutab neid geene, mis aitavad tagada järglaste saamise edukust.

«Kõige atraktiivsem isend kõige populaarsem, kuna tal on parimad geenid. Seksuaalstrateegiad levivad, kuna need aitavad levitajat ellu jääda. Seda isegi oma partneri elu hinnaga,» lausus Long.

Asjatundjate sõnul on üsna mitu liiki, kus liiga «ilusad» emased isaste tähelepanu tõttu kannatavad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles