Taanis õitseb spermaturism

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alasti mees
Alasti mees Foto: AFP / Scanpix
Taani doonorite sperma ahvatleb sinna reisima välisriikide naisi, kelle kodumaal doonorspermat napib.
Eriti terav on doonorsperma puudus Suurbritannias, kust sajad naised igal aastal välisriikidesse kunstlikule viljastamisele suunduvad, kirjutab BBC News.

«Palju õnne, see on viiking!»

Üks populaarsemaid sihtkohti on Taani, kus tegutseb on maailma suurim spermapank Cyros, mis ekspordib seemnevedelikku 60 välisriiki. Ettevõtte tunnuslauseks on «Palju õnne, see on viiking!».

Erinevalt Suurbritanniast jäävad Taanis spermat annetanud mehed anonüümseks ning neile makstakse oma panuse eest.

Suurbritannias on spermapuudus kasvanud alates 2005. aastast, mil keelati anonüümne doonorlus ning praeguseks ületab nõudlus suuresti pakkumise.

Taanis seevastu on kunstlikku viljastamist puudutavad seadused järjest leebemaks muutunud. Alates 2007. aastast on arstidel õigus viljastada vallalisi naisi anonüümselt doonorilt pärineva spermaga ning viljastamisest on erakliinikutele tulus äri saanud.

Tüüpiline doonor on õlleraha teeniv tudeng

Vita Nova kliiniku ämmaemand Sophie Bugge rääkis, et paljudes Taani naaberriikides on anonüümne doonorlus keelatud ja see muudab ootejärjekorrad pikaks.

«Naised, kes on otsustanud lapse saada, ei jaksa kaks aastat oodata,» ütles ta. «See on kõige tavalisem põhjus, miks välisriiki kunstlikule viljastamisele minnakse.»

Lisaks brittidele käivad Vita Nova kliinikus ka Saksamaalt, Rootsist, Norrast ja Itaaliast pärit naised.

Taanis on tüüpiliseks spermadoonoriks tudeng, kes sel moel õlleraha teenib. Sellele kirjeldusele vastab 24-aastane Jonas, kes õpib loodusteadusi ja on 18 kuud oma seemnevedelikku annetanud. Noormehe sõnul motiveerib teda saadav raha ja tasuta tervisekontrollid.

Doonor: «Ma ei taha nende lastega mingit tegemist teha!»

Tudengi sõnul on anonüümseks jäämine tema jaoks oluline ning oma nime all ta doonorlusega tegelema ei nõustuks.

«Siis ma ilmselt ei teeks seda, kuna ma ei taha nende lastega, kes suureks saades oma isa üles otsida tahavad, mingit tegemist teha,» ütles ta.

Sõltuvalt sperma kvaliteedist saab Jonas ühe doosi eest 300-1000 Taani krooni ehk umbes 600-2100 krooni.

Cryose spermapanga esindaja Ole Schou rääkis, et hiljuti avati esindused Indias ja USAs ning majanduskriis on seemnevedeliku pakkujate hulka vaid suurendanud.

Suurbritannia terviseasjatundjate sõnul tuleks kaaluda spermadoonoritele maksma hakkamist, kuid kuni seadus ei muutu, tuleb kannatamatutel naistel välisriikide arstide abiga emaks saada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles