Kristo Rajasaare: praegustes tingimustes saaks teha ainult väga hädise Rabarocki

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristo Rajasaare
Kristo Rajasaare Foto: Priit Simson

Rabarocki festivali peakorraldaja Kristo Rajasaare ei usu, et Eesti maksupoliitika lähiaastatel muutuda võiks ning seega on ka vähetõenäoline, et festival reaalselt 2011. aastal taas toimuda võiks, kuigi Rabarock on kogu aastate arvestuses endiselt kasumis.

Mis festivalile kõige saatuslikumaks sai? Kas reaalselt on hävingus süüdi rohkem maksutõus või selleaastase Rabarocki-aegne halb ilm?

Ilmaga pole sugugi kõige hullemini olnud - viie aasta kümnest festivalipäevast oleme vihma saanud ainult kolmel. Oluline on piletite eelmüük, ilma pealt otsustajaid on vähe.

Ja siin oli selge tendents - detsembris müüsime 5% käibemaksuga rekordkoguse festivalipasse ja peale seda oli vaikus. Kahe halva asja, maksutõusu ja masu sünergia oli see, mitte ilm. Ei ole ju tuhandeid hiromante, kes teavad mitmeid kuid ette, et festivali teine päev tuleb mudane ja jätavad passi soetamata.

Ja sõna «saatuslik» ei ole päris asjakohane, Rabarock tuli tänavuse kahjumiga ilusti toime oma varasemate reservide arvelt, oleme jooksvas kasumis ja finantsiliselt tugevamad kui viis aastat tagasi alustades. Aga perspektiiv on kõvasti hullem kui mullu detsembris - praegu tuleks absoluutselt kõik piletid müüki panna 20% käibemaksuga ja ilma tööta inimesi, st rahatut publikut on kordades rohkem. Väga hädise festivali saaks teha sellise eelarvega.

Kas tundub reaalne, et keegi praegustes majandustingimustes Rabarockist üle jääva turuosa ja festivaliaja endale rabaks ?

Kui see keegi oma otsuse nüüd tänase Rabarocki uudise peale teeb, jääb tal väga palju aega vajaka, et juuni alguseks korralik festivali püsti saada. Laokile jäänud publik leiab leevendust Soome festivalidelt (käibemaks piletitele muide 8%) ja ilmselt ka Läti Postivus festivalilt - tundub ju uskumatu, aga lätlastel on kontserdipiletitele jätkuvalt käibemaksuvabastus.

Kas Rabarocki tiim usub, et majanduslangus on ülejärgmiseks aastaks lõppenud ja rahvas hakkab jälle massiliselt suveüritustel käima?

Vastaks aasta pärast (naerab). Aga seda, et poliitikutel mõistus pähe tuleks ja nad sarnaselt suurele enamusele muule Euroopale maksuerisuse kontserdipiletitele taastaks, ma küll ei usu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles