Saksamaa tunnistas nüüd juuditari 1936. aasta kõrgushüpperekordit

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Margaret Lambert, varasema nimega Gretel Bergmann
Margaret Lambert, varasema nimega Gretel Bergmann Foto: AFP / Scanpix

Saksamaa kergejõustikuliit tunnistas nüüd juuditar Gretel Bergmanni 1936. aastal püstitatud naiste kõrgushüpperekordit.

Bergmanni rekord oli 160 sentimeetrit, kirjutab AFP.

Bergmann emigreerus õpingute tõttu Suurbritanniasse 1933. aastal, kui Saksamaal tuli võimule Adolf Hitler. Siis visati ta Saksa sportlaste ridadest välja.

Natsipartei aga tahtis teda 1936. aasta Berliini olümpiamängude propaganda eesmärgil ära kasutada. Põhjuseks see, et kardeti USA boikotti.

Bergmann võistles uuesti Saksamaa eest ja sealsetel meistrivõistlustel tegi 160 sentimeetriga naiste kõrgushüppe rekordi.

Kuid kui ameeriklased andsid olümpiamängudel osalemisest teada, «unustasid» natsivõimud rekordi ja Bergmanni ei valitud Saksamaa olümpiakoondisse.

«Tahtsin võita olümpiakulla ja samas näidata maailmale, et juudid ei ole paksud ja laisad, nagu tollane natsipropaganda kirjeldas,» meenutas sportlane.

Gretel Bergmann emigreerus USAsse 1937. aastal ja võttis endale nimeks Margaret Lambert.

1936. aasta Berliini olümpiamängudel said Saksamaa naiskõrgushüppajad kolmanda ja neljanda koha. Neljanda koha saanud Dora Ratjen osutus hiljem meheks.

Naiste kõrgushüppe võitis ungarlanna Ibolya Csak.

Bergmanni kinnitusel oli Csak samuti juut.

Bergmanni nooreea fotot vaata siit. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles