Nüüdistants täidab Genklubis nädala

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahulduse otsinguil: Mart Kangro aktsioonis.
Rahulduse otsinguil: Mart Kangro aktsioonis. Foto: Timo Toots

Talvel oli naabrite poolt kohtukulli ette lükatud Genialistide klubi sunnitud festivali Uue Kunsti Päevad ära jätma, õigemini hajutama kogu aastale, mistõttu tantsufestival Saal [ätt] Tartu algab täna.


Nädala jooksul saab Genklubis Tartus vaadata nüüdistantsulavastusi ja osaleda tantsuteemalisel arutelul. Seda kõike korraldab Tartu Uus Teater koostöös Kanuti Gildi Saaliga.

Tartu Uue Teatri projektijuht Maarja Mänd tarvitab minifestivali Saal [ätt] Tartu kohta väljendit Kanuti Gildi Saali invasioon Tartusse.

«Kunst on universaalne ning selle sulgemine linnade piiridesse, kus seda viljeletakse, on mõttetu,» märgib ta. «Sellest pääsemiseks on Kanuti Gildi Saal ning Genialistide klubi / Tartu Uus Teater saanud suurteks sõpradeks, kellele meeldib teineteise saalides aeg-ajalt invasioone – mitte küll vägivaldselt! – korraldada.»

Peaaegu igal õhtul


Etendused on tänasest laupäevani peaaegu igal õhtul. Otsa teeb lahti rahvusvaheliselt üks tuntuimaid eesti nüüdistantsu koreograafe Mart Kangro. Ta on loonud kaheksa täispikka tantsulavastust, mida on esitatud 20 Euroopa riigis ja USAs. Tartus on ta täna ja homme oma monolavastusega «Can’t Get No / Satisfaction».

Kolmapäeva õhtu toob tartlaste ette Katrin Essensoni ja Jane Saksa «Hämarad lood», mis räägib tantsu keeles üksikisiku suhestumisest ümbritseva kogukonnaga.

Koreograafi, etendaja, lavastaja ja kunstniku Essensoni lavastusi on alates 1998. aastast esitatud festivalidel Eestis, Saksamaal, Hollandis, Sloveenias, Itaalias, Prantsusmaal jm.

Kunstnik ja etendaja Saks tegutseb viimasel ajal põhiliselt Berliinis, kus ta on osalenud teatri- ja kunstiprojektides.

Neljapäeval on võrreldes nädala eelmiste ja järgmiste päevadega kõige rohkem kuulamist ja vaatamist.

Kõigepealt, algusega kell 17 juhatab lavastaja ja dramaturg Laur Kaunissaare arutelu «Suud puhtaks ehk Kuidas ma vaatan tantsu». Seejärel algab vabakutseliste koreograafide Sandra Z ja Alissa Šneideri esituses «It's time!», mis esietendus suvel Portugalis. Õhtule paneb punkti duo QueeNNaive (Sandra Z ja Šnaider) kontsertpidu «Zupa hits».

Väikestele lastele


Festivali lõpetab nüüdistantsu tulevase põhipubliku kasvatamine.

Nimelt annab laupäeval tantsutrupp Zuga lavastuse «Zuga zuug zuh-zuh-zuh» kaks etendust väikestele lastele.

Saal [ätt] Tartu
• Nüüdistantsufestivali Saal [ätt] Tartu etendused, arutelu ja kontsertpidu on kõik Genialistide klubis.
• Täna ja teisipäeval kl 19 Mart Kangro «Can’t Get No / Satisfaction».
• 25. novembril kl 19 Katrin Essensoni ja Jane Saksa «Hämarad lood».
• 26. novembril kl 17 arutelu «Suud puhtaks ehk Kuidas ma vaatan tantsu», kl 19 Sandra Z «It’s time» ning kl 21 kontsertpidu «Zupa hits».
• 28. novembril kell 14 ja 16 väikelastelavastus «Zuga zuug zuh-zuh-zuh».
Allikas: Tartu Uus Teater

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles