Fotonäitus jõudis viimaks koju

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Rahva Muuseumi fotokogu põhjal koostatud näituse «Tuhande sammuga» on välja mõelnud ja koostanud fotokonservaator Jüri Karm.
Eesti Rahva Muuseumi fotokogu põhjal koostatud näituse «Tuhande sammuga» on välja mõelnud ja koostanud fotokonservaator Jüri Karm. Foto: Sille Annuk

Eesti Rahva Muuseumi suurjuubeli aastal leidis lõpuks kodutee üles ka fotonäitus «Tuhande sammuga», mida on mitmel pool Eestis näidatud kevadest 1993. Lisandunud on 21. sajandi uuendusi.


Fotokonservaator Jüri Karm tuli 1990. aastate algul mõttele anda muuseumi fotokogust läbilõige. Selleks tegi ta koos kolleegide Anu Ansu ja Arp Karmiga repro igast 182. fotost. Pilte oli aga sel ajal kogus enam kui 180 000.

Esimest korda said tuhandest väikesest fotost koosnevat väljapanekut vaadata kohviku Illegaard külastajad alates märtsi lõpust 1993. Jüri Karmi andmetel on sedasama näitust välja pandud umbes kümnes kohas mitmel pool Eestis.

Vanimad eksponeeritud fotod on ajavahemikust 1860–1870, uusimad 1992. aastast. Fotod on välja pandud koopiatena originaalnegatiividelt, nende puudumisel reprodena.

Mõne pildi asemel on must ruut. Need tähistavad 1940. ja 1950. aastatel aset leidnud laastamistööd. Näiteks korporatsioonide, sõjaväelaste või mõnede isikute pildid, mida ei tohtinud Eesti Rahva Muuseumis hoida, tuli mujale saata või kogunisti hävitada.

Muuseumi sajanda aastapäeva tähistamisega seoses tuli teadur Taavi Tatsil mõte seesama näitus vaatamiseks välja panna ERMi näitusemajas. Tatsi kui näituse kuraator on lisanud koostöös Tartu Kõrgema Kunstikooliga võimaluse vaadata ühe vana foto teemal animatsioone. Samuti on nüüd kõikidel näituse vaatajatel võimalus huvipakkuvamaid pilte kommenteerida.

Animatsioonid valmistasid kunstnik Sveta Bogomolova juhendamisel tudengid. Kommentaarid saab kirjutada väikestele kleepsupaberitele ja panna need fotode juurde seinale.

«Kui näitus lõpeb, loosime kommenteerijate vahel välja kolm reprot,» lisas kuraator.

Iga 182. foto
• Eesti Rahva Muuseumi näitusemajas (Kuperjanovi 9) saab vaadata fotonäitust «Tuhande sammuga».
• Näitus peegeldab muuseumi fotokogu, nagu see oli aastal 1993, näha saab fotokogu iga 182. pilti.
• Koostanud Jüri Karm, kuraator Taavi Tatsi.
• Näitust saab vaadata 31. jaanuarini.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles