Gröönimaa liustike sulamine tõstab maailmamere taset

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veetaseme kiire tõusu peamiseks põhjuseks on Gröönimaa ja Antarktika liustike sulamine.
Veetaseme kiire tõusu peamiseks põhjuseks on Gröönimaa ja Antarktika liustike sulamine. Foto: AP / Scanpix

Rahvusvahelise uurimisgrupi kinnitusel on Gröönimaa liustike sulamine kiirenenud ning selle tõttu on ka maailmamere tase tõusnud.

Satelliitfotode ja arvutisimulatsioonide põhjal valminud raportis seisab, et 2006 – 2008. aastani tõstis sulanud jää maailmamere taset varasemast märgatavalt rohkem, edastab mtv3.fi.

Sel ajavahemikul tõusis merepind 0,75 millimeetrit aastas. Aastatel 2000 – 2008 oli keskmine merepinna tõus 0,46 millimeetrit aastas.

Uurijate sõnul toimub sulamine nii liustiku pinnal kui ka all. Sooja õhu tõttu liustiku pinnal tekkinud vesi uuristab auke, mille kaudu voolab liustiku alla. Rolli mängib ka üha soojenev ookeanivesi ning liustiku toeks olnud jääkilbi murenemine.

USA, Hollandi ja Briti teadlaste sõnul jää kiire sulamise tõttu merepinna pidev tõus jätkub.

Kui Gröönimaa 1,7 miljoni ruutkilomeetri suurune ja kuni kolme kilomeetri paksune jää korraga sulaks, siis tõuseks merepinna tase seitse meetrit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles