Elagu armastus!

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Brian Ziff

Kui palju sa mind armastad? küsib kallim suurte kutsikasilmadega otsa vaadates. Mina, konkreetne Eesti naine, ei oska niisama magusat juttu ajada, seepärast vastan, et armastust ei saa ju mõõta. Armastad või mitte. Must või valge. Ei saa natukene või natukene rohkem armastada.


Armastust ei saa käskida, keelata või maha müüa. Seda ei saa purki pista ega ignoreerida. Armastus lihtsalt ON.


Seepärast teeb mind kurvaks Eesti meedias laialt kajastatud lugu lesbipaarist, kes vallalt perele toetust ei saanud nagu iga teine täieõiguslik perekond. Sama kurvaks teeb see, et Ameerika kõige liberaalsemas osariigis Californias on gay-abielud keelatud – täpseid numbreid vaadates hääletas samasooliste abielude vastu 52,5 protsenti inimestest. See tähendab, et rohkem kui pooled hääletavad armastuse vastu. Valus!



Minult on küsitud, kas suudaksin olla sõber kellegi konservatiivsega. Kellegagi, kelle «poliitilised vaated» erinevad minu omadest. Poliitilised vaated! Lubage naerda. Niikaua kuni meie «poliitilised vaated» kellegi elu ei häiri, on igasugune arutelu väga teretulnud. Kui aga läheb teiste saatuse üle otsustamiseks, peaks ju tekkima mingisugunegi  ligimesearmastus.



Meil ei ole õigust otsustada, kes kellega magab või elab. Veel vähem, kes keda armastab.


Tean ühte suurepärast gay-paari. Nad on koos olnud kümme aastat. Lõid ühiselt eduka firma. Elavad kaunis majas Hollywoodi mägedes ja armastavad teineteist ilma igasuguste tülide ja intriigideta. Musterperekond missugune! Enamik heterosid selliste suhetega kiidelda ei saa.



Tean ka üht naist, kes gay-abielude vastu hääletas ja seda hiljem uhkelt ja kõvahäälselt kuulutas. Tema ja ta mees mängivad iga päev täiuslikku perekonda, kuigi mees on vägivaldne ja hiljuti tuli välja, et politsei arreteeris ta lasteporno allalaadimise pärast.



Ma ei taha nüüd öelda, et gay’d on head ja heterod pahad. Pigem seda, et ilusad suhted on meie maailmas tõeline haruldus. Tekkigu need siis sama- või erisooliste inimeste vahel.


Keegi, kes ise õnnelik on, ei lähe teisele õnne keelama. Mida rohkem mustust enda hinges, seda rohkem tahame seda külvata iseenda ümber. Mida rohkem valu meie sees, seda rohkem tahame näha teisi inimesi kannatamas.



Kellegi elu üle otsustades saame korrakski midagi kontrollida, ennast paremana ja tähtsamana tunda. «Ära panna», nagu eestlased armastavad öelda.


Kõik need vihkajad, arvustajad ja kõiketeadjad on justkui kroonilised alkohoolikud, kes uhkelt võitlevad narkootikumide vastu.



Aga juba piibel ütles, et ära tee teisele seda, mida sa ei taha, et sulle tehtaks. Sulle ju ei meeldiks, kui riik ja ühiskond sinu ja sinu armastatu vahele müüri ehitaks.


Ela ise ja lase teistel elada.  


Elagu armastus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles