Pessimistid väldivad hambaarsti

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pessimistid väldivad hambaarsti
Pessimistid väldivad hambaarsti Foto: AFP / Scanpix

Uus-Meremaa Otago ülikoolis tehtud uuring näitas, et pessimistid püüavad iga hinna eest hambaarsti vältida.

Psühholoogid selgitasid, et negatiivse meelelaadiga inimestel on viletsamad hambad ja suuhügieen, kirjutab The Telegraph.

Uuringus vaadeldi 1037 inimese hammaste seisukorda ning nende närvilisust, optimismi ja pessimismi.

«Veerand uuritutest olid närvilised ja väga pessimistliku meelelaadiga. Sellised inimesed püüavad iga hinna eest hambaarsti vältida, kartes nii valu kui ka verd,» selgitasid psühholoogid.

Nad lisasid, et sellised inimesed pöörduvad hambaarsti juurde alles siis kui probleem on eluohtlikuks muutunud.

Hambaarsti hirmuga pessimistidel on rohkem lagunenud, mädanevaid ja puuduvaid hambaid kui neil, kes see kartus puudub.

«Nende inimeste jaoks on klaas alati pooltühi. Varasemad negatiivsed hambaarsti kogemused on võinud neid mõjutada. Nad ei ole sellest üle saanud ja aastate jooksul on hirm aina süvenenud. Tegemist on psühholoogilise probleemiga,» selgitas uuringut juhtinud Murray Thompson.  

Ta lisas, et hambaarsti vältijad on keskmisest närvilisemad ja elukartlikud ning tihtipeale vannuvad eluraskuste ees alla.

«Hambaarstid peaksid uurima, mis tekitab nende patsientides kartust ning püüdma seda mõista. Õnneks suudab enamik inimesi sellest hambaarstihirmust üle olla. Hambaarsti vältimine võib mõjutada välimust, inimsuhteid ja elukvaliteeti negatiivselt,» nentis teadlane.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles