Aafrika «haldjaringide» saladus lahendati?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aafrika «haldjaringide» saladus lahendati?
Aafrika «haldjaringide» saladus lahendati? Foto: Wikipedia.org

Lõuna-Aafrikas Namiibia kõrbes on miljoneid niinimetatud haldjaringe, mis on teadlastele pikka aega mõtlemisainet andnud.

Seni ei ole lahendatud saladust, kuidas need on tekkinud ja miks need ei kao, edastab Daily Mail

Välja on pakutud, et need on tekitanud maagaas, mis hävitab taimestikku, et need on termiitide loodud ning isegi et ufode tekitatud.

Kohalike seas levib müüt maa-alustest draakonitest, kes põletavad taimed.

Nüüd pakkus Lõuna-Aafrika Vabariigi teadlane Michael Cramer välja, et need laigud on tekkinud taimede juurte omavahelisest võistlusest maa all.

Nende «haldjaringide» diameeter ulatub 2 – 15 meetrini. Need on piirkonna kuivadel rohumaadel ja liivastel aladel. Taimedest vaba ringi ümber on taimed, mis on pikemad kui kaugemal asuvad taimed.

Teooria kohaselt tekitavad Namiibia kõrbes taimede vahelise võistlemise toitainete vähesus pinnases ja vihmapuudus.

Tugevamat tüüpi taimed võtavad enamiku toitainetest ning nõrgemad taimed surevad selle tõttu välja. Tekib taimevaba auk, milles hiljem võib tekkida toitainete ja vee reservuaar.

Selle aasta aprillis pakkus Saksamaa Hamburgi ülikooli teadlane Norbert Jürgens välja, et need ringid on tekitanud termiidid. Ta uuris seal ligi 2000 kilomeetri ulatuses olevaid ringe ning leidis, et liivatermiidid (Psammotermes allocerus), elavad seal paigas püsivalt.

Jürgensi teooria kohaselt söövad termiidid taimejuured enne ära, kui need saavad levida. Selle tõttu ei tarbi taimed sealset vähest vett ära, vaid see jääb pinnasesse. Need termiidid tegutsevad umbes samal viisil nagu koprad ehitavad oma tamme. Termiidid jäävad ellu ka kuival ajal ning toituvad taimedest, laiendades ringe pidevalt.

Crameri arvates ei ole ringide taga termiidid.

«Kuidas on võimalik, et termiidid selliseid üsna ühtlaselt asuvaid ringe teevad,» lausus teadlane.

Tema teooria toetab varasemat teooriat, mille kohaselt on nende ringide taga toitainete ja vee pärast võistlemine.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles