Kas kodutööde jagamine tekitab teie suhtes probleeme?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kas kodutööde jagamine kodus tekitab sinu ja elukaaslase vahel probleeme? Viimasel ajal läbi viidud uuringud on näidanud, et moodsa mehe jaoks ei tohiks kodutööd raskusi valmistada, ent paljud naised pole selle väitega nõus.

Võrreldes oma isadega, teevad nüüdisaja mehed rohkem majapidamistöid, mida nende isad ei teinud, näiteks tolmuimejaga koristamine, vannitoa koristamine ja pesu pesemine, kirjutab Female First.

Kuigi eelnevalt on kodutöid peetud naiste pärusmaaks, on mehed õppinud kasutama pesumasinat, mikrolaineahju ja isegi triikrauda.

Kui eelnevalt tegid koduperenaised umbes 80 protsenti majapidamistöödest üksi, siis nüüd teeb 77 protsenti meestest neid koduseid töid, mida varemalt on peetud «naiselikuks». Keskmine mees teeb nädalas koguni 33 kodust tööd.

Uuringu läbi viinud ettevõtte Bosch esindaja ütles, et ühiskond on aastate jooksul muutunud - kui varemalt läks isa hommikul tööle ja jättis ema kodu eest hoolitsema, siis nüüd keskenduvad naised meestega võrdselt karjäärile ning kodused tööd jagatakse pooleks.

«Mehed on täpselt sama võimelised süüa tegema, pesu ja nõusid pesema ning pesu triikima kui naised. Ja kuna koduses majapidamises saab üha rohkem kasutada erinevaid elektroonilisi vidinaid, siis on loomulik, et meestel on suurem huvi majapidamistööde vastu,» sõnas Boschi esindaja. Uuringust selgus, et mehed kasutavad kõige osavamalt mikrolaineahju, pesumasinat, külmkappi, veekeedukannu ja ahju.

Uuring tõestas ka seda, et tänapäeval ei vaata mehed enam pärast tööd televiisorit, vaid pigem teevad kodutöid. Paljud mehed ütlesid, et näiteks nõude pesemine aitab neil pärast pikka tööpäeva pingeid maandada.

Seitse meest kümnest kinnitas, et koristavad kodus tolmuimejaga, kuigi ei näinud lapsepõlves kordagi, et nende isa seda teinud oleks.

Üheksa meest kümnest lausus, et ei näinud kunagi, kuidas nende isa näiteks voodit korda teeks, 87 protsenti meestest väitis, et nende isa ei kasutanud ise kunagi pesumasinat ja 89 protsenti meestest meenutas, et nad ei näinud kunagi oma isa pesu triikimas.

Kui tihti teeb keskmine mees järgmisi kodutöid ühe nädala jooksul?

  • Tolmuimejaga koristamine - 2 korda
  • Nõudepesumasina kasutamine - 3 korda
  • Vannitoa koristamine - 2 korda
  • Tualeti koristamine - 2 korda
  • Triikimine - 2 korda
  • Pesu kuivama panemine - 3 korda
  • Tolmu pühkimine - 2 korda
  • Toidu valmistamine - 5 korda
  • Üldine koristamine - 4 korda

Kuid tundub, et nüüdisaja naised ei nõustu antud uuringu tulemustega. Female Firsti naislugejad avaldasid arvamust:

«Ma ei tea, kust need arvud ja statistika on võetud, aga minu elukaaslane ei tee ühtegi neist kodutöödest! Ma pean talle pidevalt meelde tuletama, kui ma tahan, et ta midagi ära teeks, muidu me elaks sealaudas!» Sally

«Mu elukaaslane kasutab tolmuimejat, kui ma tal seda teha palun. Kui me ostsime uue nugade komplekti, siis ta ilmutas ka selle vastu alguses veidike huvi, aga viimasel ajal ma pole näinud, et ta köögis üldse midagi teeks.» Elizabeth

«Minu elukaaslane arvab, et kuna tema ema tegi talle süüa ja koristas kodu, siis on ainult normaalne, et nüüd teen seda kõike mina! Me töötame nädalas võrdse arvu tunde ning ma hoolitsen selle eest, et kodused tööd oleksid ka meil võrdselt jagatud, sest pärast pikka päeva kontoris ei taha ma üksinda hakata kodu koristama!» Jess

«Mulle tundub, et mu elukaaslane kasutab minu peal vastandlikku psühholoogiat. Kui ma palun tal koristada, siis ta teeb seda nii halvasti, et ma pean ikkagi ise uuesti koristama.» Sarah

Head lugejad, kuidas on kodutööd teie suhtes jagatud? Kas mees aitab koristada või pigem kipub «unustama»?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles