Advokaat: Saddam plaanis vanglast pagemist

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saddam Hussein
Saddam Hussein Foto: SCANPIX

Kukutatud Iraagi president Saddam Husseim kavatses poolehoidjate abiga 2006. aastal  vanglast põgeneda, vahendab tema advokaadi mälestusi uudistevõrk AFP.

«Saddami vanglast põgenemine pidanuks aset leidma 2006. aasta suvel, Iraagi vastupanuvõitlejate ja tema [endiste] ihukaitsjate eriüksuse abiga,» kirjutab Khalil al-Dulaimi raamatus «Saddam Hussein USA vanglast välja: Mis juhtus».

«Plaanide järgi anti Iraagi võitlejatele käsk rünnata enne vanglasse tungimist Bagdadi rohelist tsooni ning USA merejalaväelaste peakorterit pealinna lennujaamas,» väidab Dulaimi raamat. «Ta kavatses põgeneda Lääne-Iraaki Anbari provintsi, et seal kiirelt kavandada Iraagi vastupanuvõitlejate rühmade ühendamist ning tungida peale Bagdadile.»

Iraaklasest advokaadi väitel loobuti plaanist pärast seda, kui Saddami kinnipidamiskohas toimus tulistamine, mille tagajärjel sealseid turvameetmeid tugevdati. Kuus kuud hiljem oli Saddam surnud. Ta poodi üles 2006. aasta detsembris inimsusevastaste kuritegude eest, surmamõistetuna 148 šiiidimoslemist tsiviilisiku tapmises 1982. aastal, pärast talle tehtud atentaadikatset.

USA väed said kodulinna Tikriti lähedal varjunud Saddam Husseini kätte 2003. aasta detsembris, kaheksa kuud pärast Bagdadi langemist.

Iraaklasest advokaadi araabia keeles ilmunud raamat paljastab selle kirjastaja teatel saladusi Bagdadi langemise, Saddami arreteerimise ja vangistuse kohta, mille kaitsealune Dulaimile avaldas. Lisaks on nende kaante vahel ka 500 kirja, poeemi ja muud teksti, mille autorlus omistatakse Saddamile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles