Briti rannikult leiti eelajaloolise merekoletise pealuu jäänused

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paleontoloog Richard Forrest pliosauruse lõualuufossiile mõõtmas
Paleontoloog Richard Forrest pliosauruse lõualuufossiile mõõtmas Foto: AP / Scanpix

Briti rannikult avastati eelajaloolise merelooma pliosauruse pealuu jäänused.

150 miljonit aastat tagasi elanud pliosaurused kasvasid 10 – 16 meetri pikkusteks, nende pealuu oli umbes 2,4 meetrit pikk, kirjutab Helsingin Sanomat.

Pealuu leidis üks kohalik asjahuviline niinimetatud juura ajastu rannikult, mis on 150 kilomeetri pikkune rannalõik Dorseti ja Ida-Devoni vahel.

Piirkonna geoloogiline ajalugu ulatub tagasi 185 miljoni aasta taha.

Sellelt rannikult avastatakse fossiilseid jäänuseid, kuna seal asuvat järsku kaljut kahjustab erosioon ning selle tõttu pudeneb sinna ladestunu rannale.

Pliosauruse pealuu leidja sattus rannale siis, kui kaljust kukkus mingi tükk. Sellest sai ta vihje edasi otsida. Mehel õnnestus nelja aastaga leida terve eelajaloolise looma kolju.

Pliosaurused on üks plesiosauruste liik. Plesiosaurused valitsesid vetevoogusid samal ajal  kui maismaal kõndisid suured hiidsisalikud.

Plesiosaurustel ja selle alamliikidel oli lühike kael ja suur pea. Tugevatele lõualuudele kinnitusid teravad hambad. Need mereloomad toitusid delfiini sarnastest ihtüosaurustest ning sõid ka oma liigi väiksemaid isendeid. Inimese suuruse olendi neelasid nad tervelt alla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles