Ka hundid vananevad

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hunt
Hunt Foto: AP / Scanpix

Zooloogide kinnitusel avastasid nad, et vananedes huntide jahipidamisoskused halvenevad.

Avastus peaks heitma valgust küsimusele, kas loomade võimed kahanevad vananedes samuti nagu inimeste võimed, kirjutab BBC.

Siiani olid paljud teadlased seisukohal, et kuna loomade eluiga on võrdlemisi lühike, siis säilivad oskused elu lõpuni.

Teadlased uurisid USAs Yellowstone`i rahvuspargis 1 – 8 aasta vanuseid hunte (Canis lupus) ja nende oskust tabada punahirve (Cervus elaphus).

Vaadeldi, kuidas vanus mõjutab huntide kolme põhilist jahipidamisega seotud asja – saaklooma väljavalimist, ründamist ja tapmist.

Uuring näitas, et huntide võime saaki tabada ja tappa kahanes koos vanuse kasvamisega. Mida vanem oli hunt, seda vähem ta suutis hirvi tappa.

Looduses elavad hundid keskmiselt kuni kaheksa-aastaseks. Nimetatud uurimiseks võeti aluseks, et hundid said täiskasvanuks kolmeaastaselt.

«Paljud zooloogid vaidlevad vastu, et vananemist tuleb looduskeskkonnas harva ette, kuna sealsed isendid ei ela nii vanaks, et nende juures vananemist märgata oleks. Kuid siinne uuring näitas, et vananemine ja sellest tingitud kehalise võimekuse kahanemine on huntide juures olemas,» selgitas Minnesota ülikooli teadlane Dan MacNulty.

Ta jätkas, et huntide ja inimeste vahel saab paralleele tõmmata.

«Populatsiooni vananemine mõjutab kogukonna heaolu ja hakkamasaamist. Kui huntide populatsioonis on palju eakaid isendeid, siis langeb kogu selle populatsiooni jahipidamise võime,» lisas MacNulty.

Uurijad võtsid arvesse ka haigused, hooajalisuse ja mitmed keskkonnafaktorid, mis mõjutavad nii huntide kui ka nende saakloomade elu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles