Esimene improteater paneb kassi katusele

Eva Kübar
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rednar Annus
Rednar Annus Foto: Liis Treimann

Järgmistel nädalatel annab Tallinnas ja Tartus oma esimesed etendused «Katusel kollane kass» täiesti uus teater, Eesti esimene improteater.



«Seda, et lööd tekstiraamatuga vastu lauda ja siit nüüd hakkabki peale teater, ei ole ma mitte kunagi uskunud,» manifesteerib Improteatri üks juhte Rednar Annus. Ise puutus ta improteatriga esimest korda kokku 2005. aastal Viinis, kus see ta täiesti pahviks lõi. Edasi tulid juba magistriõpingud Helsingi Teatrikõrgkoolis, kus samuti just improkursusega alustati.



Nii põhjanaabrite juures kui ka Euroopas on see 1940ndatel Ameerikast peamiselt Viola Spolini teatrikatsetustest ja mängudest alguse saanud lavavorm väga levinud. Ka Baltimaadest oli Eesti Annuse sõnul viimane riik, kus improteatrit veel polnud.



Ladinakeelest sõnast «improvisare» (mitte ette nägema) tulenev teguviis tähendab, et suur osa etendusest sünnib teatris kohapeal ja sõltub publiku reaktsioonist.



Näiteks järgmisel nädalal etenduva «Katusel kollane kass» esimene pool kujutab Annuse sõnul endast teatrispordi-nimelist võistlust, kus trupp jaguneb kaheks ja proovib üksteist üle trumbata, publiku tähelepanu endale tõmmata, vastasest koomilisemana mõjuda. Etenduse teises pooles on aga plaanis vaba improvisatsioonivoog, kus iga näitleja pakub midagi välja tulenevalt enda sisetundest ja saali reaktsioonist.



«Üks tehnika on näiteks olla tõsine. Ja see, kes naerma hakkab, läheb lavalt minema,» kõneleb Annus.



Püünele astuvad peamiselt sel kevadel Viljandi kultuuriakadeemia näitlemise eriala lõpetanud ja pärast seda vabakutselisteks jäänud noored, kes moodustavadki Improteatri tuumiku. Lisaks neile ja Rednar Annusele enesele veel ka Virko Annus ja Erki Aule.



Seda, et improvisatsioon mõnel õhtul näiteks üldse välja ei tuleks, kuna Pegasus sellel päeval lihtsalt ei lenda, Annuse kinnitusel karta pole. «Meil on treenitud tegelased, meie õnnestume alati,» lubab ta. 



Esialgu antakse seitse etendust. Teatri edasisi plaane tehakse Annuse sõnul juba õunte pealt vaadates.



«Katusel kollane kass» etendub 29.–31. oktoobrini Tallinnas ja 5.–7. novembrini Tartus. Täpsemalt vaata www.improteater.ee.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles