Venemaal on sajad tuhanded inimesed ilma kodakondsuseta

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaal on sajad tuhanded inimesed ilma kodakondsuseta
Venemaal on sajad tuhanded inimesed ilma kodakondsuseta Foto: AFP / Scanpix

Venemaal elab suur hulk inimesi, kellel ei ole kodakondust ega passi.

Kodakondsuseta isikute seas on endisi sõjaväelasi, kodutuid, pensionäre ning on isegi külasid mille elanikke nagu ei olekski olemas, kirjutab Helsingin Sanomat.

Kodakondsuseta inimeste õiguste eest võitleva organisatsiooni esindaja Igor Karlinski andmetel ei ole kodututest passi vähemalt  12 000 inimesel.

Venemaal ei pääse ilma sisepassita arsti vastuvõtule, ei saa astuda kõrgkooli ega minna tööle. Ilma isikut tõendava dokumendita ei saa üürida eluaset ega liituda mobiilipaketiga. Kui ei ole passi, ei saa hääletada ega sõita rongi ja lennukiga, kuna pileti ostmiseks küsitakse passiandmeid.

Ilma välispassita ei saa aga piiri taha sõita.

Passita isikute probleemid on tingitud kodakondsuseseadusest, mis Venemaal jõustus 6. jaanuaril 1992.

Venelastel tekib suuri probleeme kui nad passi kaotavad või tahavad seda uuendada. Kui isiku kohta ei ole 1992. aastast registreeringut, siis passi ei saa. Kodakondsuse tõestamiseks tuleb ette võtta pikk ja väsitav kohtutee.

Paljudel ilma kodakondsuseta pensionäridel on näiteks Nõukogude Liidu aegne pass, mida nad ei ole Venemaa passi vastu vahetanud. Passi ei ole ka endistel sõjaväelastel, kes 1992. aastal teenisid mõnes endises idablokki kuulunud riigis.

Avalikkuse ette jõuavad pidevalt uued kodakondsuse ja passi puudumise juhtumid. Näiteks Lõuna-Osseetias on vene sõdureid, kes teenivad aega ilma passita.

Novaja Gazeta aga avaldas artikli Tšuvaššias Volga ääres asuvast külast. Selle 400 elanikku avastasid, et mitte kellelgi neist ei ole kodakondsust. Nad olid sunnitud kohtu poole pöörduma, et nad endale kodakondsuse ja passi saaksid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles