Hitleri kingitud auto on Nepali kuningapalee tõmbenumber

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Adolf Hitleri poolt Nepali kuningale Tribhuvanile kingitud auto
Adolf Hitleri poolt Nepali kuningale Tribhuvanile kingitud auto Foto: Internet

Pärast Nepali kuninga Gyanendra troonist loobumist ja Narayanhiti paleest välja kolimist, said paleega tutvuda Nepali poliitikud, ärimehed, välisriikide diplomaadid ja endised mässulised.

Kõige rohkem pakkus neile huvi Saksa diktaatori Adolf Hitleri poolt Nepali kuningale Tribhuvanile 1940. aastal kingitud Mercedes-Benz, kirjutab AFP.

Saksamaalt saadetud auto tuli inimjõul tassida Lõuna-Nepali tasandikult mägedes asuvasse Katmandusse. Selle toimetamine kuningapaleesse võttis aega nädalaid.

Nüüd aga pannakse Hitleri poolt kingitud auto Nepali kuningapalees kõigile vaatamiseks välja.

«Paleest saab muuseum,» sõnas Nepali poliitik Baburam Bhattarai.

Kuningapalees elab siiani kuningas Tribhuvani endine kallim, kes nüüd on 94-aastane.

Gyanendra vanaisa Tribhuvan kasutas Hitleri poolt kingitud, 1939. aastal valminud masinat kuni oma surmani 1955. aastal. Kunagi oli see Katmandu tänavatel ainus auto.

Nüüdseks ei ole auto enam just kõige paremas seisukorras, kuid see on plaanis ära restaureerida.

«See sõiduk on ajalooliselt tähtis ja selle tõttu tuleb see korda teha,» lausus Nepali valitsuse esindaja.

Valitsuse esindaja lisas, et pärast viimase kuninga väljakolimist paleest, püüti autot varastada, kuid palee turvamehed hoidsid selle katse ära.

Nepalis on kehvade teede tõttu kõige populaarsemaks sõiduvahendiks mootorrattas. 28 miljoni elanikuga riigis on 500 000 mootorsõidukit ja 17 000 kilomeetrit teid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles