Riisalu astus kõrvale, Võsa rabab edasi

Priit Pullerits
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peeter Võsa (vasakul) juhib Kanal 2 saadet «Võsareporter», Aivar Riisalu aga TV 3 saadet «Kaua võib!». Mõlemad kandideerivad ka valimistel.
Peeter Võsa (vasakul) juhib Kanal 2 saadet «Võsareporter», Aivar Riisalu aga TV 3 saadet «Kaua võib!». Mõlemad kandideerivad ka valimistel. Foto: Stanislav Moshkov, Aldo Luud / Naisteleht

Nad on ühe partei mehed. Nad on mõlemad meelelahutusliku publitsistikasaate juhid. Nad mõlemad kandideerivad valimistel ja on valmis edu korral koguni linnapeaks hakkama. Aga ühes läheb nende tee lahku.



Lahkuminek hargneb küsimuses, kui kaua need kaks, keskerakondlased Aivar Riisalu ja Peeter Võsa, enne valimisi ekraanil püsivad.



Riisalu, kes on väljendanud valmisolekut istuda piisavalt suure häälesaagi korral Tartu linnapea toolile, loovutas selle nädala teisipäeval tarbijahuve kaitsva saate «Kaua võib!» juhtimise Ain Allasele.



Tema teletööandja TV 3 oli juba suvel otsustanud, et valimiste eel pole eetiline ekraanil lisapopulaarsust koguda – konkurentidel selleks ju samasugust võimalust pole.



Võsa, kes on Keskerakonna linnapeakandidaat Rakveres, jätkab aga endistviisi skandaalse «Võsareporteri» juhtimist ka kolme järgmise nädala esmaspäeval.


Tema teleleivaisa Ka­nal 2 oli augusti algul otsustanud, et vaid valimiste nädalasse langevast saatest (12. oktoobril) tuleb Võsal loobuda – saade jääb lihtsalt ära, sest Võsa on asendamatu.



Lõpp eelisele


Eesti Rahvusringhäälingu ajakirjanduseetika nõuniku Tarmu Tammerki sõnul on demokraatlikes riikides tavaks, et kui ajakirjanduses tegev inimene otsustab valimistel kandideerida, siis ta teleekraanil ega ka lehes oma nime ja näoga sõna ei võta.



ERR on kehtestanud oma töötajaile koguni reegli, et ametliku valimiskampaania ajal need, kes kandideerivad, saatejuhi, kommentaatori või reporterina ei esine. Põhjendus: «Et ta ei saaks endale ebaõiglast konkurentsieelist teiste kandidaatide ees,» selgitas Tammerk. Ametlik kampaania algab siis, kui kandidaatide registreerimine on lõppenud.



ERRi reeglid ei käi kriipsugi erakanalite kohta. Kanal 2 programmijuht Olle Mirme ütleski, et ametliku standardi puudumise tõttu jääb kanali otsustada, kui kaua ta oma saatejuhti enne valimisi eetris hoiab.



Kuna Võsa viimane «Võsareporter» enne pühapäevaseid 18. oktoobri valimisi läheb ekraanile eelmise nädala esmaspäeval, 5. oktoobril, jääb ta kokkuvõttes eetrist eemale tosinaks päevaks, enne kui kümned tuhanded tema saate vaatajad valimiskastide juurde astuvad.



«Me käitume viisakalt,» kinnitas Mirme. «Kuidas käitub Riisalu – olgu või aasta enne valimisi eetrist maas.»



Lisapõhjus, miks ajakirjanikku pole Mirme hinnangul õigustatud kauaks ekraanilt eemale tõrjuda, seisneb selles, et palk on vaja välja teenida. «Kas meediast elatuv inimene peaks kuu või kolm elama säästudest, armastusest ja õhust?» küsis Mirme.



Ebaselge tulevik


Tammerk märkis, et kandideerimise korral ei peaks ajakirjanduses töötavat inimest siiski töölt minema saatma, vaid teda võiks kasutada kaadritaguse jõuna, ajalehes näiteks toimetajana.



Iseasi, kui palju ajakirjanduses saadud tuntus valimistel hääli aitab koguda. «Elu on näidanud,» sedastas Tammerk, «et valijad ei hääleta automaatselt kuulsuste poolt.» Näiteks modell Carmen Kass kukkus üle-eelmistel europarlamendi valimistel läbi, meenutas ta.



Mis saab aga siis, kui Riisalu ja Võsa peaks osutuma valituks, selle üle pole TV 3 ega Kanal 2 veel mõelnud. TV 3 avalike suhete juht Annely Adermann tunnistas, et võimalused, kas Riisalu jätkab «Kaua võib!» juhina, on sama suured nagu võimalused, et ta ei jätka. Ühe variandina on kaalumisel, et Riisalu ja Allas hakkavad saadet vedama vaheldumisi üle nädala.



Mirme vastas Postimehe küsimusele, kui suur on tõenäosus, et pärast Võsa saamist Rakvere linnapeaks võib «Võsareporter» leida oma otsa: «Meie keerulises ja põnevas maailmas on kõik võimalik.»



Võsa ja Riisalu erineva käitumise resümee seisneb Tammerki sõnul selles, et see, kui kaua keegi valimiste eel ekraanil olemisest profiiti lõikab, ei olene erakondlikust kuuluvusest, vaid inimesest endast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles