Uuring: rühmas treenides vabaneb rohkem endorfiine

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aeroobikatreening.
Aeroobikatreening. Foto: Mashkov Yuri/COVI

Briti uurijad leidsid katseid tehes, et grupis treenimine vabastab organismis rohkem hea tuju hormoonideks nimetatud endorfiine kui üksinda sportimine.

Oxfordi ülikooli teadlased leidsid 12 sõudeergomeetril treeninud inimest uurides, et üksinda sõudnud talusid vähem valu kui grupis treeninud, vahendab

The News Vault

.

Sellest võib järeldada, et rühmas treeninute organismis vabanes füüsilise koormuse käigus rohkem endorfiine, mis keha valu eest kaitsevad.

Sarnaseid tulemusi andis ka Oxfordi ülikooli kognitiivse ja evolutsioonilise antropoloogia instituudi teadlaste korraldatud katse, kus inimestel paluti treenida sõudeergomeetril 45 minutit kas üksinda või kuueliikmelises grupis.

Seejärel mõõdeti osalejate valutaluvust, tõmmates nende õlavarrele pingule vererõhu mõõtmiseks mõeldud manseti. Selgus, et treening suurendas kõigi osalejate valutaluvust, aga rühmas sõudnute puhul oli efekt selgelt tugevam. Uurijate hinnangul annab see tunnistust suurenenud endorfiinidetootmisest.

Nad oletavad, et endorfiinide teke võib seletada ka seda, miks üheskoos naermine, tantsimine ja religioossete rituaalide läbiviimine inimestes ühtekuuluvustunnet tekitavad.

«Tulemused näitavad, et rühmatreeningu puhul tekib endorfiine oluliselt rohkem kui üksinda treenides, isegi kui füüsiline pingutus on võrdse suurusega,» rääkis uuringut juhtinud Emma Cohen.

«Pole täpselt teada, millised grupis tegutsemise omadused seda põhjustavad, aga see uuring annab lisa üha kasvavale tõestusmaterjalile sellest, et põhjuseks võib olla sünkroniseeritud füüsiline tegevus,» lisas Cohen.

Briti psühholoogide ühingusse kuuluv spordipsühholoog Carole Seheult tõi välja ka koos treenimise sotsiaalse aspekti.

«Teame oma kogemustest, et rühmades treenimine on inimestele mitmel moel hea – see pakub motivatsiooni ja suhtlemisvõimalust. Rühmatreeningud tõepoolest toimivad,» ütles Seheult.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles