Emake loodus valab pisaraid?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Emake loodus valab pisaraid?
Emake loodus valab pisaraid? Foto: AFP / Scanpix

Loodusfotograafil ja keskkonnakaitsjal Michael Nolanil õnnestus Norras tabada vaatepilt, mis tema sõnul on «emake loodus pisarates».

Nolani fotole jäi kummaline jäine kuju Svalbardi arhipelaagis Nordaustlandetis asuval Austfonna jääpangal, kirjutab The Telegraph.

«See oli nagu nuttev naisenägu. Emake loodus nagu nutaks sellepärast, et ta ei suuda inimkonna poolt käivitatud kliimamuutust peatada,» sõnas fotograaf.

Nolan on juba mitu aastat igal suvel külastanud Svalbardi arhipelaagi, kuid varem ei ole midagi sellist märganud.

«Jääkate on igal aastal erinev ning jää väheneb märgatavalt. Sel aastal sain näha aga ebatavalist vaatepilti, kui nägin looduse poolt vormitud skulptuuri, mis meenutas naisenägu. Ta nagu nuttis, jää sulamine olid nagu pisarad tekitanud,» selgitas Nolan.

Nolan jätkas, et loodus on tark ja annab inimkonnale märku, kui üle piiri on mindud, kuid inimesed ei kipu seda tähele panema.

Norra Oslo ülikooli teadlane Jon Ove Hagen on Austfonna jääd uurinud alates 1988. aastast.

Hageni kinnitusel on Austfonna jääkate viimastel aastatel iga aastaga vähenenud.

«Selle suurus ja paksus muutub. Igal aastal kaotab Austfonna 2,5 kuupkilomeetrit jääd. See paneb muretsema, kuid see on siiski vähem, kui mitmetest teistes paikades, kus igijää sulab,» selgitas teadlane.  

Fotot vaata siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles