TV 3 konkursil pärjati töömurdja tiitliga surmajärgne koristaja

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tavi Põldma sai töömurdja trofee ja lõõgastusprotseduuri tervisekapslis.
Tavi Põldma sai töömurdja trofee ja lõõgastusprotseduuri tervisekapslis. Foto: Artur Sadovski

TV 3 konkursi «Murrame tööd 2009» võitis ülekaalukalt 21-aastane Tavi Põldma, kes peab juba üle kahe aasta surmajärgse koristaja ametit.




Töö seisneb vere, inimkehast lagunemisel väljunud vedelike ja vaklade koristamises ning laibahaisu likvideerimises. Osaühingus CleanEnd töötab ka Põldma tüdruksõber ning tihti käivad nad surnukehade jäänuseid koos koristamas.



«Vahel kulub naiselik käsi päris ära,» tunnistab Põldma ning lisab, et eriti uhke on tema ameti ja võidetud tiitli üle ema. Oma tööst rääkides on noormees äärmiselt rõõmsameelne ja viskab isegi nalja.



«Mõni suur verejälg võib olla natuke õõvastav, aga midagi hirmsat seal küll pole,» kinnitab ta. Hoopis keerulisem on aga lahkunu lähedaste rahustamine ja nii tuleb lisaks koristamisteenusele osutada ka hingeabi. «Mõni tuleb meiega sündmuskohta kaasa ja läheb ikka päris närvi,» kirjeldab Põldma.



Töögraafik on surmajäänuste koristajal erinev – vahel on nädalas neli väljakutset, aga vahel ei kutsuta mitu nädalat. Sellise ameti juures on kõige tähtsam mitte isiklikke sidemeid luua: seintel pilte vaadata või dokumente lugeda.



Asja võimalikult anonüümsena hoidmine ei lase seda kõike väga südamesse võtta ja nii on tööd kergem teha. Kummitusi või surmajärgset elu Põldma ei tunnista, see muutvat näiteks õhtuse verekoristamise peaaegu võimatuks.



Pikalt noormees aga seda ametit enam pidada ei taha, sest tal on suuremad sihid. «Päris kümme aastat ei taha ka kellegi jäänuseid kraapida,» tunnistab ta. «Võib-olla annan töö teistele poistele üle ja jään ise firmaomanikuks.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles