Mälumäng

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

1. Riia peapiiskop Henning kutsus 1428. aastal kokku vaimulike nõupidamise, kus määrati, et talupoegi ja teenijaid ei tohi pühapäeval tööle sundida. Lisaks kehtestati kirikuõpetajatele kindel nõue, milleta oli ametisse pääsemine võimatu. Mis nõue?


2. Tanggula raudteejaam on maailma kõrgeimal paiknev raudteejaam. Jaam asub 5068 meetrit merepinnast kõrgemal. 2009. aastast jaamas reisijaid enam ei teenindata. Rongid küll peatuvad seal, kuid uksi ei avata. Kus jaam asub?



3. Selle kunstivoolu esiisaks peetakse Francisco José de Goya y Lucientest. Eesti kunstnikest on tuntumad selle voolu esindajad Kristjan Raud, Peet Aren, Nikolai Triik, Eduard Viiralt. Mis kunstivool?



4. Kaks meest on suutnud kaasaegsete olümpiamängude ajaloos võita maratonijooksu kaks korda. Üks neist oli etiooplane Abebe Bikila, kes jooksis end kullale 1960. aastal Roomas ja 1964. aastal Tokyos, viimases muide maailmarekordiga. Kes on teine kahekordne olümpiavõitja maratonijooksus?



5. Kui kaua võib maksimaalselt kesta täielik kuuvarjutus?



Vastused:

1. Kirikuõpetaja pidi mõistma ja rääkima kohaliku rahva keelt. 2. Tiibetis Quinghai maakonnas. 3. Ekspressionism. 4. Waldemar Cierpinski (1976 Montreal, 1980 Moskva). 5. 108 minutit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles